Spread the love

Asociația Elevilor Constanța (AEC), Asociația Elevilor București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) nu admit ca elevii să înceapă școala pe 1 octombrie. Această decizie este una iresponsabilă, întrucât autoritățile nu au asigurat cele necesare pentru niciunul dintre cele trei scenarii.

Vineri, 4 septembrie, Ludovic Orban a declarat că elevii ar putea începe anul școlar în format online, urmând ca la 1 octombrie să se întoarcă și fizic la școală. Această propunere ar veni la sfatul medicilor, care spun că majoritatea covârșitoare se întoarce din concediu chiar în acea perioadă (atât copii, cât și profesori), iar astfel riscul de infectare ar fi mai mare. Asociațiile de elevi nu împărtășesc această opinie, opunându-se vehement din cauza ineficienței de care ar da dovadă această metodă. Decizia vine după ce asociațiile de elevi au depus o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pe numele Monicăi Anisie, Ralucăi Turcan și Ludovic Orban, unul dintre lucrurile pe care reprezentanții elevilor l-au folosit argument fiind nerespectarea legii 109/2020. Menționăm faptul că autoritățile nu au pus în aplicare legea, astfel încât elevii și cadrele didactice să beneficieze de un dispozitiv conectat la internet pentru a face posibil procesul de învățare-predare-evaluare la distanță, administrarea defectuoasă rezultând la restricționarea accesului la educație.

De ce este măsura una negativă asupra educației? Pentru că, potrivit asociațiilor de elevi, aceasta va afecta peste 900.000 de elevi care nu dispun de un dispozitiv conectat la internet, concret ducând la nerespectarea dreptului constituțional la educație. Reprezentanții elevilor afirmă că este inacceptabil ca deciziile atât de importante să fie comunicate cu doar 10 zile înaintea reluării cursurilor, după o perioadă lipsită de asumare din partea Guvernului. Toate deciziile luate de decidenți până în momentului de față au fost anunțate cu prea puțin timp înainte, astfel încât să fie bine gândită implementarea acestora.

„Solicităm Premierului României, Ludovic Orban, să revină asupra scenariilor anterior prezentate și să nu modifice deciziile legate de începerea anului școlar peste noapte, decizii ce visează restrângerea accesului la educație pentru elevii din mediile defavorizate. Știți ce ne arată această măsură? Faptul că autoritățile au realizat că școlile nu sunt pregătite și încearcă să tragă de timp, cum altfel decât prin școala online? Problema e că nici pentru acest scenariu nu s-au pregătit deloc. Declarațiile de astăzi ne demonstrează pentru a nu știu câta oară dezinteresul autorităților și că acțiunea noastră de săptămâna trecută prin care am depus plângere penală a fost una întemeiată. Nu ne putem permite să rat încă un an școlar, autoratului au avut suficient timp să se pregătească”, a declarat președintele AEC, Sabina Spătariu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *