Asociația Elevilor din Constanța: „Respectarea dreptului elevilor la TRANSPORT JUDEȚEAN GRATUIT este, din nou, posibilă”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță, marți, promulgarea legii privind respingerea Ordonanței de Urgență nr. 51/2019 și transmite faptul că, astfel, respectarea dreptului elevilor la transport județean gratuit este din nou posibilă.

Marți, 31 martie a.c, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a promulgat legea de respingere în  a Ordonanței de Urgență nr. 51/2019, ordonanța care „a blocat, timp de aproape de un an, transportul elevilor, creând premisele creșterii ratei de abandon școlar”.

Promulgarea vine după ce, în data de 10 martie, Ordonanța a fost respinsă în ședința Parlamentului României, aceasta primind în urmă cu o săptămână aviz negativ din partea comisiilor de transport, industrii și administrație.

Această „ordonanță a abandonului școlar” a scos transportul județean din sfera serviciilor publice, făcând imposibilă acordarea de reduceri elevilor și accentuând problema decontării navetei, care la momentul de față este doar parțială, diferențele dintre costurile reale ale abonamentului pe care copiii îl plătesc pentru a putea ajunge la școală și banii ce li se decontează ajungând la peste 300 de lei. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, la data de 25 iunie 2019, a dispărut obligația operatorilor de transport de a mai practica acele trasee considerate ca fiind nerentabile sau de a avea curse la intervale regulate. Acest lucru „a lăsat mii de sate izolate de civilizație și zeci de mii de copii fără acces la servicii de transport, autostopul rămânând a fi unica soluție pentru a putea ajunge la școală a unor elevi care, din pricina guvernanților, și-au pus zi de zi viața în pericol”.

Asociația Elevilor din Constanța a chemat în judecată, în urmă cu doi ani, Consiliul Județean Constanța, în frunte cu președintele Marius-Horia Țuțuianu, pentru „atitudinea ticăloasă de care acesta a dat dovadă față de respectarea legii și de posibilitatea elevilor de a ajunge la școală, nerespectând dreptul acestora de a beneficia de reducerea de minimum 50% la transport județean”.

Ordonanța de Urgență nr. 51/2019 a făcut imposibilă acordarea de reduceri, motiv pentru care „elevii au fost privați de acest drept”. Acordarea gratuității va reprezenta compensația elevilor pentru perioada în care „nevoile lor au fost ignorate, interesele politicienilor și ale baronilor locali fiind puse pe primul loc”.

Asociația Elevilor din Constanța solicită Consiliului Județean Constanța ca „în al doisprezecelea ceas să respecte legea și să acorde gratuitate elevilor la transportul județean pentru a nu accentua situația deja alarmantă în care sute mii de elevi ajung să fie nevoiți să abandoneze școala, întrucât familile lor nu-și permit să acopere costurile abonamentului de transport, având o situație materială dificilă”, au precizat reprezentanții Asociației.

CITEȘTE ȘI:

Asociația Elevilor din Constanța solicită premierului Orban DEMITEREA ministrului Anisie. „Numiți o persoană COMPETENTĂ în gestionarea crizei!”

Asociația Elevilor din Constanța: „Dacă elevii și studenții cu posibilități materiale reduse primesc ajutoare la sfârșitul verii, anul școlar este COMPROMIS”

Asociația Elevilor din Constanța: „Autoritățile uită de elevii din mediile defavorizate și din anii terminali! Cum vor putea recupera orele pierdute?”

Asociația Elevilor din Constanța, în marș triumfal: OPT primării din județ, obligate în instanță să acorde burse școlare

Asociația Elevilor din Constanța jubilează: „Ordonanța criminală, care lasă elevii fără reducere la transport, a primit raport de RESPINGERE”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *