Asociația Elevilor din Constanța: „Primarii din județ merg până în pânzele albe pentru a încălca drepturile elevilor”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) consideră inadmisibilă atitudinea de care au dat dovadă autoritățile din comunele Gârliciu, Topalu, Nicolae Bălcescu și Lipnița „refuzând în continuare să respecte drepturile elevilor și făcând recurs la procesele câștigate de AEC în primă instanță.”

În toamna anului trecut AEC a acționat în instanță consiliile locale ale comunelor menționate pentru nerespectarea obligativității de a acorda burse școlare elevilor, fiind astfel încălcată legislația în vigoare. În lunile următoare, Tribunalul Constanța a acordat câștig de cauză AEC, recunoscând dreptul elevilor de a beneficia de burse și totodată datoria autorităților de a emite o hotărâre de consiliu local prin care să se stabilească numărul și cuantumul burselor, așa cum este stipulat în Legea educației naționale nr. 1/2011, la articolul 82.

Potrivit unui anunț de miercuri al AEC, primarii Constantin Cimpoiașu, Valentin Stanciu, Dumitru Timofte și Florin Crăciun au considerat că decizia instanței nu este una întemeiată, nefiind de datoria consiliului local de a acorda burse, invocându-și propria culpă și spunând că nu au alocat fonduri în bugetul anual pentru aceste cheltuieli. În Legea educației naționale la art. 105, lit. d) este stipulată obligația primăriilor de a asigura cheltuielile cu bursele elevilor din bugetele locale.

„Lipsa banilor din bugetele locale și lipsa banilor proveniți din sumele defalcate pe finanțarea complementară nu reprezintă un motiv întemeiat pentru a nu acorda burse elevilor, așa cum a reținut instanța în 10 procese aflate pe rolul Tribunalului. Reprezentanții elevilor sunt de părere că recursul autorităților este un semn de rea-credință și că în acest mod se poate observa interesul real pe care acestea îl au în ceea ce privește asigurarea accesului la educație. Mai mult decât atât, unele primării au angajat firme de avocatură, cheltuind bani din bugetul public, special ca să nu respecte drepturile elevilor. Pe această cale, AEC face un ultim apel la adresa primarilor să dea dovadă de interes față de educația copiilor din comunele pe care le conduc și să adopte o hotărâre de consiliu local prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor, respectând astfel decizia instanței. Totodată, amintim că vom depune toate diligențele necesare să obținem respingerea recursurilor, luptând, astfel, în continuare, pentru drepturile elevilor constănțeni. Instanța ne-a dat dreptate, obligând toate primăriile amintite mai sus să emită o hotărâre, astfel încât să facă posibilă acordarea burselor. Legea spune clar că elevii beneficiază de burse școlare, mai mult acum avem și decizii ale instanțelor de judecată, deci e clar un semn de rea-credință această întârziere pe care autoritățile o crează, făcând recurs. Bursele reprezintă o modalitate prin care elevii sunt încurajați să învețe, iar în comunitățile sărace ele pot face diferența dintre un copil care merge la școală și unul care în cele din urmă abandonează”, a precizat președintele AEC, Sabina Spătariu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *