Asociația Elevilor din Constanța: „NU închideți școlile!”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) contestă decizia privind închiderea tuturor unităților de învățământ din țară și solicită ca acolo unde rata incidenței este mai mică de 3/1000 de locuitori, cursurile să se desfășoare fizic.

Joi 5 noiembrie a.c, președintele Klaus Iohannis a anunțat implementarea unor noi măsuri de siguranță, mai stricte, în urma creșterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus. Printre acestea se numără și închiderea pe o perioadă nedeterminată de timp a unităților de învățământ preuniversitar, pâna la stabilizarea situației, începând de săptămâna viitoare.

Reprezentanții elevilor consideră că această măsură nu prezintă o necesitate în localitățile unde incidența de COVID-19 este mai mică decât 3/1000 de locuitori. Mai mult, este obligatoriu ca școlile din aceste zone, unde numărul de cazuri este scăzut, orele de curs să fie realizate în mod tradițional. De asemenea, aceștia mai precizează faptul că în zonele izolate, din mediul rural spre exemplu, decizia de a muta cursurile în online va duce implicit la creșterea ratei abandonului școlar, întrucât infrastructura necesară învățământului la distanță nu există.

Nici la momentul actual dispozitivele conectate la internet, destinate elevilor cu posibilități materiale reduse, nu au ajuns la aceștia, din cele 900.000 de dispozitive, fiind livrate câteva mii. Asociațiile de elevi consideră că Ministerul Educației și Cercetării trebuie să ia măsuri de urgență și să nu mai tergiverseze accesul la educație, un drept fundamental, garantat de Constituție. Pe această cale, asociațiile de elevi din țară și… solicită ferm autorităților să permită desfășurarea în format fizic a orelor de curs, acolo unde numărul de cazuri permite acest lucru și să asigure de urgență infrastuctura necesară.

„În momentul de față președintele ar trebui să solicite ferm Guvernului și Ministerului Educației să urgenteze livrarea dispozitivelor conectate la internet, pentru că în momentul de față școala online nu există în multe locuri din țară. Este catastrofal ca elevii din rural să facă cursurile în online, în condițiile ïn care acestea se pot desfășura și în format fizic. Abandonul școlar va crește semnificativ în acele zone pentru că nu avem o școală online accesibilă tuturor și bine pusă la punct. Trebuie să facem tot posibilul ca orele să se țină în format fizic, acolo unde se poate”, a precizat președintele AEC, Sabina Spătariu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.