Asociația Elevilor din Constanța: „Interesele proprii și cele ale baronilor locali, mai presus de siguranța copiilor pentru parlamentarii PNL”

Parlamentarii PNL au votat pentru adoptarea OUG 51/2019 și, potrivit Asociației Elevilor din Constanța, astfel s-a pus „încă o dată în pericol dreptul elevilor la transport decontat, în ciuda nenumăratelor probleme evidențiate de-a lungul timpului și a faptului că Președintele României Klaus Werner Iohannis menționează des în discursurile politice și în spațiul public programul său- România Educată”.

Asociațiile de elevi din Constanța și București și Ilfov solicită public lui Ludovic Orban să ia toate măsurile necesare, ca președinte al Partidului Național Liberal, în vederea încetării jocului cu viitorul a sute de mii de elevi.

„România Educată, unul dintre principalele proiecte dezbătute, în special în perioada electorală, pare a fi menit să aducă o schimbare în modul de organizare și funcționare al sistemului de învățământ românesc, dar, în realitate, proiectul reprezintă doar o modalitate de promovare a unei agende în domeniul educației lipsită în fapt de vreun efect concret. Cei din Partidul Național Liberal (PNL), inițiatorii proiectului, pun propriile interese și interesele baronilor locali, mai presus de educația copiilor și posibilitatea lor de a putea merge la școală. Marți, 18 februarie a.c, în cadrul ședinței Comisiei pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaților a României, a fost dezbătută Ordonanța de Urgență nr. 51/2019, ordonanță intrată în vigoare începând cu vara anului trecut, ce a înrăutățit problema transportului județean al elevilor, punând viitorul a sute de mii de copii în pericol. Ședința nu a fost totuși lipsită de surprize, iar, de data asta, acestea au venit din partea reprezentanților Partidului Național Liberal (PNL), anume Dănuţ Bica, Virgil-Daniel Popescu, Ovidiu-Ioan Sitterli, Sorin-Ioan Bumb și Ion Ștefan. Aceștia au votat pentru menținerea “ordonanței abandonului școlar”, deși cei aflați în fruntea partidului, declară vehement că PNL susține respingerea ordonanței și își dorește binele copiilor. Această “ordonanță a abandonului școlar” a scos transportul județean din sfera serviciilor publice, făcând imposibilă acordarea de reduceri elevilor și accentuând problema decontării navetei, care la momentul de față este doar parțială, diferențele dintre costurile reale ale abonamentului pe care copiii îl plătesc pentru a putea ajunge la școală și banii ce li se decontează ajungând la peste 300 de lei. Astfel, elevii care își doresc să poată avea parte de educație, să se poată dezvolta, sunt nevoiți să achite sume enorme pentru abonamentul la transport, iar atunci când familiile lor abia își pot asigura traiul de pe-o zi pe alta, acești copii ajung, nu de puține ori, să abandoneze școala pentru că nu își pot permite sa plătească transportul până la unitatea de învățământ. În plus, începând cu intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, a dispărut obligația operatorilor de transport de a mai practica acele trasee considerate ca fiind nerentabile sau de a avea curse la intervale regulate, ceea ce a lăsat mii de sate izolate de civilizație și zeci de mii de copii fără acces la servicii de transport. În acest moment, autostopul a rămas unica soluție pentru a putea ajunge la școală a unor elevi care, din pricina guvernanților, își pun zi de zi viața în pericol”, au transmis reprezentanții AEC.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.