Asociația Elevilor din Constanța: „Guvernul pregătește o nouă ordonanță a abandonului școlar!”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) trage un semnal de alarmă asupra efectelor în ceea ce privește creșterea ratei de abandon școlar a proiectul de ordonanță de urgență care „vrea să prelungească licențele transportatorilor”: „Guvernanții ignoră din nou elevii! O nouă ordonanță a abandonului școlar gata să fie dată!”, anunță, vineri, reprezentanții AEC.

Joi, 2 aprilie a.c., în cadrul unei ședințe de guvern, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a afirmat faptul că a fost formulat un proiect de ordonanță de urgență pentru a reglementa valabilitatea licențelor de traseu aferente programelor de transport județean, măsură care afectează și transportul elevilor din România.

Potrivit AEC, prelungirea licențelor presupune faptul că nu va exista posibilitatea încheierii contractelor de serviciu public, deci acordarea de facilități pentru elevi nu va putea fi posibilă. Acest lucru încalcă legea de respingere a Ordonanței de Urgență nr. 51/2019 și amână problema transportului elevilor, după ce ani de zile cea mai mare parte din costurile de a merge la școală au fost suportate de elevi și de părinții acestora. Acest proiect de OUG vine după ce, în data de 31 martie a.c., președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea de respingere a Ordonanței de Urgență nr. 51/2019, care a scos transportul județean din sfera serviciilor publice și a făcut imposibilă acordarea de reduceri pentru elevi.

Ordonanța „abandonului școlar” a eliminat respectarea dreptului elevilor de a beneficia de reduceri, respectiv de gratuitate, drept prevăzut în Legea educației naționale nr. 1/2011. De asemenea, a fost eliminată obligația transportatorilor de a practica acele trasee considerate a fi neprofitabile la  intervale regulate de timp, astfel mii de sate rămânând izolate și mii de elevi fiind lăsați în imposibilitatea de a merge la școală, de a avea acces la educație. Reprezentanții elevilor menționează faptul că în lipsa unor curse care să acopere toate zonele unui județ, majoritatea copiilor practică cursele la ocazie, pericolul la care se expun este uriaș, autoritățile alegând să ignore acest lucru.

„Noua OUG nu face altceva decât să amplifice problema transportului elevilor întrucât, în lipsa unui contract de serviciu public, subvențiile date de consiliile județene nu vor putea fi acordate pentru a acoperi costurile aferente facilităților pentru elevi, prețurile urmând să crească și traseele nerentabile urmând a nu mai fi practicate. Elevii urmează să fie lăsați pentru a doua oară fără posibilitatea de a ajunge la școală în siguranță și fără reduceri, fapt ce va duce la creșterea ratei de abandon școlar, care se află deja la un nivel alarmant în România”, transmit reprezentanții AEC.

Astfel, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită ministrului Transporturilor, Lucian Bode, ministrului dezvoltării, Ion Ștefan și prim-ministrul României, Ludovic Orban, să înceteze „atitudinea ticăloasă față de elevi” de care au dat dovadă și să nu adopte o nouă ordonanță ce va accentua haosul deja existent în ceea ce privește transportul elevilor din România! Cu dreptul elevilor la educație nu te joci!

„Cred că autoritățile uită în această perioadă care este cu adevărat responsabilitatea lor. Să pregătești o nouă ordonanță de urgență care să aibe aceleași efecte asupra transportului este dovada clară că reducerile pentru elevii care merg pe jos kilometrii întregi și își pun viața în pericol, nu reprezintă sfera de interes a politicienilor. Realitatea cruntă din satele uitate de lume a fost de fiecare dată “uitată” și cred că dacă cineva și-ar pune propriul copil să ajungă în aceste moduri la școală, văzând cât de gravă este situația, lucrurile ar sta altfel. AEC  va face toate demersurile necesare pentru ca dreptul elevilor la transport redus să nu fie încă o dată ignorat. Nu ne vom lăsa din a face dreptate pentru elevi!”, a precizat președintele AEC, Sabina Spătariu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *