Asociația Elevilor din Constanța: „Guvernul interimar are tupeul să taie bursele elevilor de semestrul viitor!”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită lui Sorin Cîmpeanu să nu modifice criteriile pentru acordarea burselor. Miercuri, 6 octombrie, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat public că va modifica criteriile pentru acordarea burselor de merit începând cu semestrul al doilea, trecând media necesară de la 8,5 la 9,5, argumentând decizia în baza faptului că rezultatele obținute la orele online sunt rezultate distorsionate. Subliniem inconsistența în declarații, având în vedere faptul că elevii vor beneficia, din semestrul viitor, de burse conform notelor obținute în semestrul actual, semestru desfășurat fizic. Mai mult, conform declarațiilor ministrului, cuantumul minim de semestrul viitor va fi atât pentru bursa de merit, cât și pentru bursa de ajutor social, de 200 de lei, iar pentru bursa de performanță 500 de lei. Menționăm faptul că cele două tipuri de burse corespund unor nevoi diferite, bursa de ajutor social adresându-se elevilor care fac parte din grupuri aflate la risc de abandon școlar, ce au nevoie de fonduri suplimentare pentru a ajunge în mod echitabil la școală. Astfel, elevii consideră necesar ca aceasta să fie cel puțin egală cu bursa de performanță.

Aceste cuantumuri, similare cu cele din trecut, par a fi propuse din pix, fără o analiză reală în spate și fără a se raporta la nevoile la care ele corespund. Apreciem că cea mai bună modalitate de a acorda bursele elevilor este în funcție de salariul minim brut pe economie, iar în acest sens, solicităm Ministrului Educației să își repare greșeala de a anunța public o tăiere a burselor, și să adopte următoarele cuantumuri:

  • Bursa de merit: 10% din salariul minim brut pe economie
  • Bursa de studiu: 15% din salariul minim brut pe economie
  • Bursa de ajutor social: 25% din salariul minim brut pe economie
  • Bursa de performanță: 25% din salariul minim brut pe economie

De asemenea, subliniem faptul că Guvernul actual este interimar, și că stabilirea de către acesta a unor tăieri ale burselor și modificări ale criteriilor de beneficiere ce vor avea efect din semestrul viitor este o măsură riscantă, cauzând o incertitudine în rândul elevilor. Practic, Guvernul, în ultimele sale săptămâni, nu dorește să facă altceva decât să se asigure că au distrus educația suficient de mult și că au tăiat bursele.

Solicităm ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, să nu modifice criteriile de acordare a burselor de merit și să asigure cuantumuri minime care să corespundă nevoilor elevilor! Sorin Cîmpeanu nu a făcut altceva decât să taie. Întâi a tăiat transportul, apoi a pus elevii să se testeze pe banii proprii, iar acum a decis, în contextul unui Guvern interimar, ca pe ultima sută de metrii să taie bursele elevilor din semestrul al doilea. Cuantumurile minime sunt din nou făcute din pix, criteriile pentru a beneficia de burse de merit se doresc a fi modificate, bursa socială, care ar trebui să combată abandonul școlar, este mai puțin de jumătate din bursa de performanță. Ceea ce se întâmplă este strigător la cer, iar Guvernanții trebuie să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că educația este o investiție, nu un cost.”, spune Ariana Dudună, președinte AEC.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *