Spread the love

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), solicită măsuri urgente pentru digitalizarea echitabilă a educației și condamnă ferm declarațiile premierului Ludovic Orban. Miercuri, 30 septembrie a.c., premierul Ludovic Orban a declarat în cadrul unei conferințe de presă faptul că tabletele ce ar trebui să ajungă la elevi vor fi distribuite către alți beneficiari din altă localitate, în care crește numărul de infectări și solicită primarilor să achiziționeze dispozitive pentru elevi.

Reprezentanții elevilor susțin faptul că măsura nu reprezintă un mod eficient prin care accesul la educație să fie asigurat în această perioadă, iar inițiativa nu vine în niciun fel în sprijinul elevilor din mediile defavorizate. Spre exemplu, un dispozitiv ajunge la un elev a cărui unitate de învățământ își desfășoară cursurile în sistem hibrid, iar apoi laptopul îi este luat pentru a fi folosit de alt elev dintr-o zonă roșie, unde cursurile se desfășoară exclusiv online. O situație de acest gen nu presupune facilitarea învățării la distanță pe care Guvernul Orban încearcă să o inducă cetățenilor. Asociațiile de elevi critică autoritățile pentru modul defectuos în care au gestionat achiziția de dispozitive pentru elevi și sunt de părere că demersurile pentru achiziția derulată de ONAC ar fi trebuit să înceapă în luna martie, imediat după suspendarea cursurilor, scuzele invocate de Ministerul Educației și de Guvern fiind nesemnificative pentru acei elevi care de mai bine de 6 luni nu au putut avea acces efectiv la educație. Mai mult decât atât, Ordinul Ministrului Educației nr. 4738/2020 impune condiții absurde pentru a putea beneficia de dispozitive conectate la internet, un exemplu fiind “elevi ai căror familii nu dețin niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet”, încălcându-se astfel prevederile Legii nr. 109/2020 prin care elevilor și cadrelor didactice li se asigură la cerere, de către Ministerul Educației un dispozitiv (tabletă/laptop) cu conexiune la internet.

În Legea nr.109/2020 de completare a Legii educației naționale a adăugat la articolul 70, respectiv 90  următoarele:

“Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei școlare de e-learning și a altor platforme educaționale agreate.”

“…asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning.”

Elevii condamnă declarațiile premierului, care sunt contrare legii și încearcă să distragă atenția de la incompetența de care executivul condus de acesta a dat dovadă în tot acest timp. Potrivit asociațiilor reprezentative, dreptul constituțional la educație este încălcat de mai mai bine de 6 luni, iar autoritățile ignoră acest lucru și încearcă să manipuleze opinia publică prin declarațiile făcute atât de reprezentanții Guvernului, cât și ai Ministerului Educației și Cercetării. Iresponsabilitatea de care autoritățile au dat dovadă nu mai poate fi tolerată.

„Solicităm de urgență ca măsurile pentru dotarea elevilor cu dispozitive conectate la internet să fie luate, fără alte amânări sau declinare a responsabilității de la o autoritate la alta. Ministerul Educației și Cercetării trebuie să respecte legea și să achiziționeze dispozitive pentru elevi și cadre didactice. Orice măsură prin care un număr mai mic de 900.000 de elevi primesc dispozitive conectate la internet sau prin care se încalcă legea 109/2020, nu va face altceva decât să încalce în continuare dreptul constituțional la educație. Nu primăriile trebuie să cumpere laptopuri, ci Ministerul Educației!  Cât va mai dura șirul de declarații prin care aruncăm vina de la unul la altul? Suntem la un pas ca și acest an școlar să fie compromis, luați măsurile necesare prevăzute de lege acum, dacă vreți să trăim cu adevărat într-o Românie Educată”, a declarat președintele AEC, Sabina Spătariu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *