Spread the love

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) cer Președinților Camerei Deputaților, respectiv Senatului să sesizeze Curtea  Constituțională cu privire la soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, urmare a deciziei  Guvernului de a reglementa prin acte administrative în domeniul sănătății publice și a descentraliza decizia de  începere a școlii.

Reprezentanții elevilor susțin faptul că domeniul sănătății publice, cât și restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale pentru cauză de sănătate publică fac obiectul de reglementare prin lege adoptată de Parlament, nu prin acte administrative ale Guvernului (Ordinul comun al ministrului sănătății și educației nr. 5487/1494/,2020). Potrivit asociațiilor de elevi, Guvernul și-a atribuit competența de reglementare într-un domeniu care revine Parlamentului, subjugând rolul constituțional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a țării. Măsură privind descentralizarea deciziei cu privire la asigurarea normelor de igienă în anul școlar 2020-2021 nu se află în conformitate cu Constituția României și relevă lipsa de asumare din partea Guvernului și din partea Parlamentului pentru faptul că a trecut cu vederea acest lucru.

Asociațiile de elevi menționează că ne aflăm în fața unui conflict juridic de natură constituțională din cauza unei decizii pe care Guvernul și-a asumat-o recent. Descentralizarea deciziei privind începerea școlilor și universităților este neconstituțională, întrucât Constituția noastră spune clar în diverse articole că domeniul sănătății publice este prerogativa statului. Un prim exemplu este articolul 34, alineatul (2) care spune că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. Astfel, prin ,,stat” se înțelege clar că articolul în cauză vorbește despre Guvern și Parlament. Se menționează în alineatul imediat următor că cel din urmă (Parlamentul) legiferează în domeniul sănătații și igienei publice ( măsurile de protecție medicală a persoanelor se stabilesc prin lege). Tot Parlamentul, prin articolul, 53 alineatul (1) are atribuția de a restrânge exercițiul unor drepturi și libertăți în favoarea sănătății publice.

Un alt argument privind neconstituționalitatea deciziei de descentralizare este redat prin articolul 102, alineatul (1) care mențioează cu precizie că Guvernul asigură realizarea politicii interne și conducerea generală a administrației publice. Cu alte cuvinte, Guvernul pune în aplicare ceea ce decide Parlamentul în domeniul sănătații publice.

În conformitate cu cele prezentate mai sus, se ajunge implicit la concluzia că sănătatea publică nu este nicidecum o decizie a autorităților publice locale, sau a  unităților de învățământ preuniversitare și universitare. Prin decizia luată, Guvernul și-a delegat atribuțiile constituționale către autorități locale și instituții care nu au, prin lege, o astfel de putere de decizie. Așadar, Guvernul nu-și mai exercită atribuțiile, iar astfel, decizia de descentralizare este fără doar și poate una neconstituțională.Deci, așa cum s-a menționat în primul alineat, dacă decizia nu este revizuită în timp util, se menține acest conflict juridic de natură constituțională.

„În acest sens, solicităm sesizarea Curții Constituționale de către președinții celor două camere ale Parlamentului, anume, Marcel Ciolacu, Președinte al Camerei Deputaților și Președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. Faptul că Guvernul încalcă Constituția, iar Parlamentul a închis ochii până acum este foarte grav și ne arată lipsa de asumare și implicare a autorităților. Guvernul încearcă să scape de responsabilitate și o pasează autorităților locale. Problema este că mai avem o săptămână până la începerea școlilor și încă există localități care nu au alocat fonduri în acest sens și se  adaugă încă o problemă pe listă”, a precizat președintele AEC, Sabina Spătariu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *