Asociația Elevilor din Constanța: „Condamnăm decizia Ministerului Educației și Cercetării de a anula olimpiadele școlare”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) contestă decizia Ministerului Educației și Cercetării de a proroga desfășurarea olimpiadelor școlare. Marți, 3 noiembrie a.c, Ministrul Educației Monica-Cristina Anisie a semnat un ordin cu privire la anularea concursurilor școlare ce aveau să se desfășoare pe parcursul anului școlar 2020-2021. Semnalăm faptul că aceste competiții se pot susține într-un mod sigur, fără a încălca normele de siguranță și prin intermediul dispozitivelor din unitățile de învățământ.

Reprezentanții elevilor propun ca olimpiadele să se susțină în unitățile de învățământ, cu măsurile de protecție necesare și sub supravegherea cadrelor didactice. Ceea ce trebuie modificat la vechiul format este deplasarea elevilor pentru etapele județene/naționale. O soluție ar fi ca elevul să susțină probleme în unitatea de învățământ la care este școlarizat, ori în localitatea de domiciliu.

Potrivit AEC, etapele internaţionale au fost organizate în contextul pandemiei din perioada martie 2020 până la data prezentă, prin platforme digitale, iar la acestea au participat ţări vecine României (Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ucraina), precum și alte țări afectate de acest virus (Spania, Italia, SUA și China). Având în vedere faptul că suntem printre singurele țări care au luat măsuri de suspendare a acestor concursuri, solicităm ferm desfășurarea olimpiadelor școlare. De asemenea, olimpiadele promovează excelența școlară și împing elevii să studieze suplimentar, adesea cedându-și din timpul lor liber pentru studiu. Astfel, multor elevi români care doresc să se dedice, le sunt acordate anual premii recunoscute atât național, cât și internațional, precum și burse de performanță.

În acest sens, asociațiile de elevi din țară solicită Ministrului Educației Monica Anisie să reia demersurile necesare pentru organizarea olimpiadelor școlare,  având în vedere faptul că educația trebuie să continue. 

„O a doua anulare a olimpiadelor va demoraliza extrem de tare elevii care au obținut rezultate bune. Numărul olimpicilor nu este atât de mare încât infrastructura școlară să nu permită desfășurarea în condiții de siguranță. Cu eforturi minime se pot organiza competițiile pentru care elevii au muncit extrem de mult. Elevii nu ajung la performanță datorită școlii românești, ci cu multe resurse financiare din familiilor”, a declarat președintele AEC, Sabina Spătariu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.