Asociația Elevilor din Constanța: „Autoritățile restricționează accesul la examene fără să țină cont de prejudiciul adus elevilor”

Asociațiile de elevi din țară susțin apelul făcut de Avocatul Poporului față de condiția prin care elevilor cu temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius le este interzis accesul la probele scrise ale examenelor naționale. Astfel, asociațiile reprezentative ale elevilor din România consideră că măsura prin care elevilor nu le este permis accesul la probele examenelor de Evaluarea Națională și Bacalaureat este una discriminatorie și că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății trebuie să țină cont de decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și de recomandarea Avocatului Poporului. Reprezentanții elevilor au atras atenția în legătură cu faptul că există o serie de alte cauze din cauza cărora temperatura corporală poate depăși limita impusă de autorități. Infecțiile dentare, sinuzitele, virozele, ciclul menstrual, dar și emoțiile sau stresul prin care o bună parte din elevi trec atunci când susțin un examen de acest gen, reprezintă un motiv întemeiat prin care celor din anii terminali să nu le fie interzisă participarea la examene. De asemenea, organizarea unei sesiuni speciale nu este o măsură benefică, întrucât temperatura corporală poate depăși limita impusă de autorități, iar autoritățile nu au menționat o soluție în acest sens. Totodată, condiţia limitei temperaturii corporale reprezintă doar un indiciu și  nu constituie o certitudine medicală, a existenţei infecţiei cu virusul SARS­-CoV-2, având în vedere și faptul că elevii au obligația de a respecta regulile privind distanțarea fizică și dezinfecția.

Mai mult, perioada în care cursurile au fost suspendate a fost una plină de semne de întrebare în ceea ce privește examenul pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, iar haosul a creat de altfel panică în rândul elevilor. Cei peste 170.000 de elevi ce urmează să susțină luni, 15 iunie a.c., prima probă a examenului de Evaluare Națională s-au pregătit pentru prima sesiune a examenului, iar o altă amânare va afecta în mod negativ performanțele și rezultatele acestora.

Soluția propusă de asociațiile de elevi, menționată și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării este ca elevii cu temperatura corporală mai mare decât limita specificată de autorități să susțină examenele la data stabilită, într-o altă sală de clasă, amenajată special pentru această situație. 

„Solicităm ferm Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să retragă în regim de urgență condiția care are ca efect  încălcarea exercitării dreptului la educaţie, în condiţii de egalitate. Elevii trebuie să susțină examenele la data stabilită! Este discriminatoriu ca unui elev să îi fie interzis accesul la examen din cauza temperaturii corporale, mai ales atunci când aceasta nu ne arată clar faptul că ești infectat, avem decizia CNCD și recomandarea Avocatului Poporului. Măsurarea temperaturii este o metodă de prevedere a răspândirii virusului, dar una care nu asigură protecție directă, măsurile reale fiind purtarea măștii, păstrarea distanței necesare și respectarea regulilor de dezinfecție”, a precizat președintele AEC Constanța, Sabina Spătariu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *