Asociația Elevilor din Constanța: „Autoritățile NU AU NICI UN PLAN pentru salvarea acestui an școlar!”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) , Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și  Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă, miercuri, măsurile impuse prin noul ordin de ministru și atrage atenția privind imposibilitatea elevilor din mediile dezavantajate de a participa la învățarea la distanță.

Marți, 21 aprilie a.c., a fost emis Ordinul de ministru al Educației și Cercetării nr.4135/21.04.2020 de aprobare a instrucțiunii privind asigurarea continuității procesului de învățare la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar. Actul normativ prevede obligația elevilor de a participa la toate activitățile din mediul online, pornind de la falsa premisă că accesul la un dispozitiv conectat la internet există peste tot în țară.

Elevii reprezentanți amintesc faptul că aproape o treime din copiii României trăiesc în condiții cu lipsuri materiale grave, conform statisticii Eurostat, și că de la începutul crizei COVID-19, nu a existat nicio măsură prin care elevilor din mediile dezavantajate să le fie asigurat dreptul constituțional la învățătură, ba din contră, elevii fără acces la resurse online sunt în continuare neglijați și în apropierea examenelor naționale.

După o perioada în care au fost privați de dreptul la educație și nu au avut acces la o recapitulare a materiei sub îndrumarea unui cadru didactic, elevii vor avea dificultăți în ceea ce privește încheierea mediilor și totodată, performanțe de la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi afectate în mod semnificativ.

Potrivit AEC, nu a fost menționat niciun plan privind finalizarea acestui an școlar care să-i includă și pe elevii care pe perioada suspendării cursurilor nu au avut acces la educația la distanță și nici metodele de recuperare a materiei din cel de-al doilea semestru. Mai mult decât atât, asociațiile de elevi au solicitat ministrului Educației, Monica Anisie, să efectueze o achiziție directă, în regim  de urgență, astfel încât elevii din mediile rurale și din familiile cu posibilități materiale reduse să aibă acces la învățare în această perioadă și să nu mai fie discriminați de autorități. 

Așadar, asociațiile de elevi din Constanța, București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea solicită Ministerului Educației și Cercetării să asigure în primul rând accesul la internet tuturor elevilor și să prezinte niște măsuri concrete privind finalizarea acestui anului școlar, astfel încât elevii să nu aibă de suferit!

„După mai bine de o lună de așteptare Ministerul Educației a venit cu un act normativ ce ar fi trebuit să rezolve probleme apărute în perioada aceasta și să pună bazele modului de învățare la distanță. Din păcate nu avem nici acum ceva concret, iar elevii fără posibilități materiale sunt în continuare ignorați. Avem exemple de bună practică în alte state din Europa, unde autoritățile au achiziționat dispozitive conectate la internet, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Trebuie făcut ceva acum, pentru că sunt necesare măsuri serioase în cazul în care ne vom întoarce la școală în luna iunie”, a declarat președintele AEC, Sabina Spătariu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *