Asociația „Constanța Altfel” acuză haosul edilitar din Constanța. Senatorul Chițac: „În ultimii 15 ani s-a construit pe fiecare colțișor și pe fiecare suprafață liberă. Starea de indiferență ne distruge zi de zi!“

Asociația „Constanța Altfel”, prezidată de senatorul neafiliat constănțean Vergil Chițac, a organizat miercuri, 21 noiembrie, o conferință de presă în cadrul căreia a acuzat haosul edilitar de la nivelul Constanței. Parlamentarul a declarat că în orașul Constanța este un adevărat dezastru din punct de vedere urbanistic.

„Subiectul conferinței de azi nu a fost generat de faptul că la ultima ședință a Consiliului Local Constanța s-a aprobat prelungirea Planului Urbanistic General, în ciuda reglementărilor legale sau în ciuda bunului simț. Acest subiect a fost generat de faptul că primim la Asociație și documentăm foarte multă documentație și situații disperate ale oamenilor din oraș legate de construcțiile haotice, care ne-au năpădit. Din ce în ce mai mulți cetățeni îl acuză pe primarul Constanței (Decebal Făgădău, n.r.), pe consilierii locali și pe urbaniștii orașului că aprobă ilegal proiecte rezidențiale, care mutilează orașul. Vorbim de blocuri pe spații verzi, care nu au suficiente locuri de parcare, motiv pentru care cei care se mută în astfel de blocuri parchează mașinile pe trotuare. În locul unor proiecte imobiliare care să genereze confort, spații verzi și locuri de parcare, ce am văzut în Constanța în ultimii 15 ani? S-a construit pe fiecare colțișor și pe fiecare suprafață liberă, investitorii imobiliari neținând cont decât de profitul pe care îl obțin. Deci, singurul lor reper a fost maximizarea profitului. Asta în ciuda faptului că, în conformitate cu legea, Planurile Urbanistice Zonale derogatorii, în baza cărora au primit autorizații de construcții, trebuie să probeze două lucruri esențiale: oportunitatea și necesitatea. Dar, să ne înțelegem: oportunitatea trebuie să fie din punct de vedere al comunității și nu al investitorului! Cred că edilii noștri, care au aprobat astfel de PUZ-uri, au inversat rolurile. S-au gândit mai degrabă la oportunitatea din punct de vedere al investitorului. Sub nici o formă un PUZ nu poate fi oportun dacă depreciază calitatea vieții oamenilor din zonă“, a spus senatorul Vergil Chițac.

Președintele Asociației „Constanța Altfel” a punctat că avem o puzderie de construcții ridicate pe spațiile verzi și în stațiunea Mamaia, în special pe malul lacului Siutghiol. Chițac spune că în Constanța și în Mamaia nici nu poate fi vorba de urbanism, așa cum este definit de arhitecți. Chițac a punctat și faptul că municipiul Constanța are un PUG vechi de 20 de ani și a fost prelungit până în 2023.

„Ideea că în absența PUG-ului nu s-ar mai fi putut elibera nici o autorizație de construcție, și vezi Doamne, acesta fost motivul pentru care s-a prelungit, este una manipulatorie și de-a dreptul un șantaj. Nu e adevărat, pentru că a existat viață și înainte de 1999, când a fost aprobat PUG, s-au făcut construcții în Constanța, există o hotărâre de Guvern nr. 525/1996, care aprobă regulamentul general de urbanism și reglementează tot ceea ce este nevoie în domeniu. Cred că este inutil să mai amintesc faptul că primarul a promis în campania electorală că vom avea un PUG și un registru al spațiilor verzi, care nu sunt nici până acum! PUG-ul este un document cu caracter director, dar și strategic și în care ar trebui să se regăsească toate documentele strategice privind dezvoltarea Constanței“, a spus Chițac.

La conferința de presă au mai participat și doi consilieri locali municipali, Romeo Rezeanu și Horia Căliminte, mai mulți membri ai Asociației, printre care și avocatul Felicia Ovanesian, dar și simpli cetățeni, care au ridicat o serie de probleme de urbanism în Constanța. Consilierul local Romeo Rezeanu, membru al Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local, a declarat că mulți dintre cei care vin să ridice blocuri de locuințe nu prevăd și locuri de parcare…

CITEȘTE ȘI:

Consilierul municipal al PNL Mihaela Andrei cere Primăriei recondiționarea treptelor care facilitează accesul la Plaja Modern

Rezeanu a punctat că, de multe ori, s-a întâmplat să fie respinse proiectele privind modificarea PUZ-urilor în Comisia de urbanism, dar ele au apărut pe ordinea de zi a Consiliului Local. La rândul său, avocatul Felicia Ovanesian a spus că Asociația are aproximativ 20 de procese privind modificarea PUZ-urilor. În final, Chițac a afirmat că „starea de indiferență ne-a adus aici și ne distruge zi de zi, iar starea de resemnare nu e o soluție“.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.