Asociația ACCEPT cere statului român să-și recunoască rolul în „opresiunea homosexualilor și lesbienelor”

Asociația ACCEPT, care militează pentru drepurile minorităților sexuale, cere autorităților române să recunoască „rolul statului român în inițierea și perpetuarea sistemului opresiv”, despre care susține că ar fi făcut mii de victime în rândul persoanelor gay și lesbiene, potrivit unui comunicat de presă. ACCEPT se referă la vechiul articol 200 din Codul Penal, introdus de regimul comunist în 1968 și abrogat în 2001, când România negocia aderarea la UE, un articol care pedepsea relațiile consimțite între persoanele adulte de același sex cu închisoarea de la 1 la 5 ani, dar includea și factori agravanți care permiteau instanțelor să acorde pedepse de până la 15 ani de închisoare.

ONG-ul citat arată că, în baza articolului 200, Securitatea comunistă, Miliția iar mai apoi Poliția, instanțele de judecată, procuratura și închisorile au supus bărbați gay și femei lesbiene la arestări, anchete, șantaj, tortură și încarcerări.

„A încetat practic persecuția legală. Dacă luăm în considerare că, la acea dată, am fost ultimul stat membru al Consiliului Europei care a dezincriminat relațiile între persoanele de același sex, realizăm că viețile noastre nu se puteau schimba fără intervențiile repetate ale democrațiilor occidentale și fără sprijinul organizațiilor naționale și internaționale de drepturile omului. Era o prelungire a totalitarismului comunist care nu putea fi acceptată, în ciuda încercărilor României de a vorbi de „valori tradiționale” și „specificul ortodox”. Discriminarea prin lege nu a fost și nu este o „valoare”, drepturile și îndatoririle familiilor noastre sunt pe mai departe negate de același stat care ne-a tratat drept infractori”, a declarat Florin Buhuceanu, fondator ACCEPT.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.