Armenia a CAPITULAT și semnează un „acord dureros” cu Azerbaidjan. Trupele rusești au intrat în Nagorno-Karabah

Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat luni seară că a semnat un „acord dureros’” pentru a pune capăt luptelor în regiunea disputată Nagorno-Karabah, relatează AFP.

Am semnat o declaraţie cu preşedinţii Rusiei şi Azerbaidjanului privind încetarea războiului în Karabah”, se arată într-un comunicat postat în noaptea de luni spre marţi pe pagina de Facebook a premierului armean. El a calificat această iniţiativă „incredibil de dureroasă pentru mine şi pentru poporul nostru”.

Mii de manifestanţi furioşi s-au adunat la sediului guvernului armean după anunţarea acordului, în noaptea de luni spre marţi, şi sute dintre aceştia au ajuns în incintă, au spart ferestre şi au devastat birouri, potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului.

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru a pune capăt ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah care marchează victoriile militare azere după şase săptămâni de lupte.

Vladimir Putin a declarat luni noapte că războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia s-a încheiat, Baku şi Erevan au încheiat o înţelegere care va crea condiţiile pentru încetarea crizei dintre cele două popoare. Rusia va trimite 2.000 de militari pentru menţinerea păcii pe coridorul Lachin dintre cele două zone, potrivit canalului Russia Today.

La 9 noiembrie, preşedintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan şi preşedintele Federaţiei Ruse au semnat o declaraţie anunţând o încetare a focului total şi încetarea tuturor acţiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabah”, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat publicat în noaptea de luni spre marţi.

Potrivit lui Putin, beligeranţii îşi păstrează în baza acestui acestui acord, care a intrat în vigoare luni la 21:00 GMT „poziţiile pe care le ocupă”. Preşedintele azer Ilham Aliev a salutat capitularea Armeniei.

Am spus că îi vom alunga pe (armeni) de pe pământul nostru ca pe nişte câini şi am făcut-o”, a afirmat preşedintele azer, calificându-l pe premierul armean drept laş pentru că nu a semnat declaraţia comună în faţa camerelor.

Nagorno-Karabakh, sub ocupație rusească

Separatiştii armeni şi forţele azere se luptă de la sfârşitul lunii septembrie pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră sprijinită de Armenia. Conflictul s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi din 27 septembrie, potrivit unor bilanţuri parţiale. Azerbaidjanul nu a anunţat niciodată pierderi militare.

După şase săptămâni de lupte grele între forţele armene şi azere, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a semnat un acord cu liderii Azerbaidjanului şi Rusiei pentru a pune capăt conflictului militar asupra regiunii Nagorno-Karabakh. Trupe rusești au intrat în enclavă. Acordul semnat marţi noaptea vine după ce forţele Azerbaidjanului au avansat constant în enclavă, iar oficialii din Baku au declarat că au ocupat zeci de aşezări în Nagorno-Karabakh, la o zi după ce au proclamat victoria în bătălia pentru al doilea cel mai mare oraş din regiune.

Trupele vor controla zona, după ce soldaţii armeni se vor retrage şi vor rămâne în regiune timp de 5 ani, potrivit acordului care prevede şi o prelungire. Nici soldaţii azeri, nici cei armeni nu mai pot înainta dincolo de poziţiile lor actuale.

Acordul mai prevede şi construirea unui drum în zona Lachin în următorii 3 ani pentru a lega Armenia de Stepanakert, capitala Nagorno-Karabakh. În paralel un alt drum va fi construit prin Armenia pentru a lega Azerbaidjan de enclava Nakhichevan. Până atunci trupele ruseşti vor supraveghea traficul prin Armenia către Nakhichevan.

La câteva minute după semnarea acordului de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan, Rusia a început să desfăşoare forţe de menţinere a păcii în regiunea contestată Nagorno-Karabakh. Avioanele şi convoaiele de vehicule sunt deja pe drum. Mai multe avioane de transport Il-67 au decolat din Ulyanovsk, transportând primul lot de trupe de menţinere a păcii, a confirmat ministerul rus al Apărării în jurul orei 2:30, ora Moscovei.

Ministerul de Externe din Azerbaidjan a anunţat luni că trupele azere au doborât din greşeală un elicopter militar rus în apropierea graniţei cu Armenia, transmiţând totodată Moscovei scuze pentru acest incident şi disponibilitatea de a-i plăti despăgubiri, relatează Reuters. Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunţat că un elicopter militar al forţelor sale, de tipul MI-24, a fost doborât deasupra Armeniei, nu departe de frontiera cu Azerbaidjan, doi membri ai echipajului fiind ucişi, iar un altul a fost evacuat cu răni de gravitate medie. Aparatul de zbor a fost lovit în jurul orei locale 18.30 (14.30 GMT) în timp ce însoţea o coloană de vehicule de la o bază militară rusă în Armenia.

Elicopterul survola împrejurimile satului armean Erash, învecinat cu Nahicevan, un teritoriu azer autonom separat de restul Azerbaidjanului de teritoriul Armeniei. Ministerul armean pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a deplasat ajutoare la faţa locului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *