Spread the love

Nava militară „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” s-a întors marți, 30 iunie, din Golful Patras, Marea Ionică, unde a participat la Exercițiul multinațional de luptă contra minelor „Ariadne 20”, organizat de Forțele Navale Elene, în scopul consolidării cooperării și creșterii interoperabilității cu structuri NATO specializate în domeniul luptei contra minelor din Bulgaria, Grecia, Italia, Spania și Turcia.

Nava maritimă hidrografică a parcurs peste 1300 de mile marine și a înregistrat 184 de ore de marș, timp în care a participat la secvențe de instruire întrunite forțe navale – forțe aeriene, în care a asigurat suportul informațional integrat și cercetarea hidrografică subacvatică, necesare pentru lupta contra minelor. De asemenea, în timpul marșului spre portul grecesc Patras, nava „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a înregistrat o premieră pentru Direcția Hidrografică Maritimă, prin tranzitarea pentru prima dată a Canalului Corint.

Potrivit Forțelor Navale Române, pe timpul exercițiilor militare desfășurate în ariile desemnate, s-au descoperit șapte contacte submerse, printre care și o mină de exercițiu de tip MK55, confirmată cu AUV „Remus” ce aparține scafandrilor de luptă EOD. Mina a fost recuperată, adusă la bordul navei și predată partenerilor eleni în portul Patras.

Nava, comandată de locotenent-comandorul Laurențiu Toma și cu 52 marinari la bord, a fost întâmpinată la sosirea în portul Constanța de Șeful Resurselor din Statul Major al Forțelor Navale, contraamiralul de flotilă Cristian Lișman, care a transmis echipajului felicitări și mesajul de bun-venit acasă din partea conducerii Forțelor Navale.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *