ARHEOLOGIE DOBROGEANĂ Necropola romană din centrul orașului Constanța

TOMIS NEWS continuă prezentarea lucrărilor de cercetare arheologică aflate în desfășurare în județul Constanța. Primul obiectiv vizat a fost castrul bizantin de la Ovidiu, iar astăzi este vorba despre lucrările de arheologie preventivă sau de salvare din… mijlocul orașului Constanța.

arheologie 1

În zona Fiscului de pe strada I.G. Duca, intervenția arheologilor a scos la lumină nu mai puțin de 44 de morminte, pe o zonă de aproape 900 mp, cu un bogat inventar funerar – vase de ceramică, inele ș.a.m.d., care datează dintr-o perioadă cuprinsă între sec. III – V d.Hr., respectiv perioada romană.

arheologie 2

Întrucât vorbim de aproximativ trei secole, arheologii au descoperit mai multe morminte suprapuse în această necropolă a anticului Tomis:

arheologie 4

Potrivit directorului general al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), Sorin Marcel Colesniuc, această necropolă a fost amplasată, evident, în afara cetății. Lucrările arheologice au început în luna martie a acestui an și vor continua și în perioada următoare, când se așteaptă noi… descoperiri:

MINAC coordonează aproximativ 300 de cercetări arheologice pe an – preventive sau în locațiile permanente, precum cetățile antice și medievale. Odată cu venirea verii, perioada prielnică pentru astfel de cercetări, arheologii constănțeni se mobilizează pentru săpături pe tot cuprinsul județului, în prezent fiind deschise zece șantiere, urmând ca, din următoarele zile, să se deschidă altele, rând pe rând, precum Capidava sau Hârșova (Carsium) ș.a.

arheologie 3
DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *