ARHEOLOGIE DOBROGEANĂ Lucrări de restaurare la cetatea Carsium. „Va deveni un punct de atracție pentru turiști”

Pandemia de coronavirus din această primăvară a oprit și cercetările arheologice în județul Constanța. Odată cu măsurile de relaxare, arheologii constănțeni s-au întors pe șantiere și trag tare pentru a recupera timpul pierdut. La Hârșova, castrul roman Carsium este inclus într-un program de investiții al administrației județene, pe lângă cercetările clasice organizate anual. Astfel, o săpătură preventivă a demarat în luna iunie, sub coordonarea cercetătorului științific dr. Cristina Talmațchi din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar arheologul dr. Constantin Nicolae ne-a precizat că lucrările sunt contra-timp, întrucât proiectul are termen de finalizare prestabilit. Totodată, la finalizarea proiectului, Carsium va fi la dispoziția… turiștilor.

Castrul roman Carsium este situat chiar în inima localității Hârșova. A fost întemeiat de împăratul Traian în anul 103, pe locul unei așezări dace și mult mai târziu, în secolul X sau XI, bizantinii au construit o cetate.

carsium

Cercetările la Carsium au început în 1939, însă arheologia românească a acelor vremuri, rudimentară, a făcut ca intervențiile să fie defectuoase, ceea ce acum dă bătăi de cap arheologilor. Totodată, munca acestora este îngreunată și de autorizațiile de construcție emise de administrația locală pentru imobile, primăria refuzând mulți ani să intabuleze și să cadastreze cetatea. Salvarea a venit de la Consiliul Județean în urmă cu câțiva ani, iar astăzi este în desfășurare proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural – turistică a Cetății Carsium”. De asemenea, construcția orașului modern a afectat și cele trei necropole din perioadele romană și romano-bizantină. Totodată, de fiecare dată piatra de construcție a fost refolosită, iar zidurile mutate și distruse, astfel că lucrările din prezent sunt concentrate pe turnul comandantului, o construcție cu scară interioară care domină platoul și pe care arheologii se străduiesc să îl restaureze corespunzător.

carsium 1
Turnul comandantului

În 1939, la debutul cercetărilor, s-a descoperit un fragment de inscripție pe care se mai puteau citi câteva litere: D(is) M(anibus)/ VLPIVS QVAD/RATUS DEC(urio) M(unicipii), datat la mijlocul secolului al II-lea.

carsium 4

Valoarea totală a proiectului de restaurare a cetății Carsium, semnat pe 5 noiembrie 2019 de președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, este de aproximativ 10,6 milioane lei (fără TVA), din care componența de proiectare, execuția de lucrări și asistența tehnică din partea proiectantului se ridica la 7,5 milioane lei (fără TVA). Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea, conservarea, protejarea și punerea în valoare la adevărata dimensiune a Cetății Carsium. Mai exact, lucrările de investiţii vor fi împărţite în obiective, după cum urmează: obiectivul  Turnul Comandantului, obiectivul Zid Sector Port, obiectivul  Corp Multifuncţional „Conex”, obiectivul  Zid Sector Incinte Vest, Obiectivul  Amenajare de Sit „Conex”, Obiectivul Împrejmuire „Conex”, Obiectivul  Reţele de utilităţi în incintă. Durata de execuție a contractului de servicii este de 36 luni, din care proiectare 6 luni și execuție de lucrări 30 luni. Contractul a fost atribuit prin licitație publică asocierii „S.C. Actaeon Invest S.A – Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – S.C. Princer S.A”, lider de asociere fiind S.C. Actaeon Invest S.A.

carsium 3
Locația instalației portuare

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.