ARHEOLOGIE DOBROGEANĂ Campanie de cercetare la necropola romano-bizantină a cetății Callatis. „Descoperirile, prezentate într-o expoziție temporară”

TOMIS NEWS continuă prezentarea lucrărilor de cercetare arheologică aflate în desfășurare în această vară în județul Constanța. Astăzi relatăm despre săpăturile recent încheiate la Mangalia, unde din luna mai a acestui an a început o campanie de cercetare arheologică preventivă la necropola din epoca romană târzie a cetății antice Callatis. Deși, vorbim de morminte datate în intervalul sec. IV-VI d.Hr, arheologii constănțeni au descoperit și un mormânt timpuriu, din sec. II d.Hr.

callatis 1

Legat de varietatea inventarului funerar descoperit în astfel de morminte, descoperirile foarte importante pot face oricând subiectul unei expoziții temporare, așa cum ne-a precizat coordonatorul campaniei de cercetare de la Mangalia, dr. Ștefan Georgescu, din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța:

callatis 1
callatis 2

În perioada comunistă, începând cu lucrările din 1959, a fost descoperită necropola din perioada elenistică în zona de nord și nord-vest a incintei cetății, iar cea romano-bizantină despre care discutăm este situată la marginea de vest a orașului, zecile de morminte descoperite de-a lungul campaniilor de cercetare arătând că mormintele de formă dreptunghiulară au fost amenajate în gropi săpate la 1 – 1,5 m, scheletele fiind orientate spre V-E, capul fiind la V, deși au fost și cazuri (în zona Saturn), în privința mormintelor sarmatice, cu orientarea la E a capului, determinând săparea gropii mari de formă dreptunghiulară. Din întinsa necropolă romano-bizantină se poate observa că cele mai impunătoare construcții funerare sunt situate în zona imediată a șoselei Mangalia-Albești, mai ales în partea de sud-est a acesteia. Un tip aparte de monument funerar din necropola callatiană îl reprezintă construcțiile subterane cu cale de acces – dromos. Acestea sunt morminte în care s-au practicat înhumări repetate, fapt bine surprins în timpul cercetărilor.

Mormântul pictat cu psalmi, din necropola paleo-creştină  (romano-bizantină, de secol IV-V d.Hr.) a Callatisului, reprezintă o raritate pentru monumentele arheologice din perioada creştinismului timpuriu a Dobrogei. Acest mormânt se află la aproximativ 1,5 km spre vest de zidul de apărare al cetăţii Callatis, pe strada Oituz, la aproximativ 100 m după traversarea căii ferate.  Accesul în camera funerară se face prin dromos. Inventarul funerar, stilul de construcţie şi inscripţiile descoperite, monumentele funerare din necropola romano-bizantină toate ne descriu viaţa spirituală a callatienilor, în secolele IV-VI d.Hr.

Muzeul de Istorie și Arheologie din Mangalia cuprinde o varietate de obiecte cu însemnătate istorică, începând cu exponatele aflate în incinta muzeului și încheind cu monumentele arheologice aflate pe teritoriul municipiului Mangalia: zidul de apărare al cetății Callatis, necropola romano-bizantină și mormântul princiar. În interiorul muzeului, vizitatorii pot admira coloane, capiteluri, frize cu metope, vase ceramice, amfore, opaițe, statuete, vase din sticlă, stele funerare, inscripții, reprezentații ale unor zeități, podoabe și bijuterii, monede, ustensile și multe alte obiecte cu însemnătate istorică. Dintre toate vestigiile muzeului, majoritatea oamenilor sunt de părere că cel mai important este mormântul cu papirus, despre care se spune că datează încă din secolul al IV-lea î.Hr. După ce a fost deschis, în mormânt s-a descoperit un papirul scris în limba greacă (cu cerneală maron), iar în ziua de astăzi se spune că acesta ar fi cel mai vechi document descoperit vreodată pe teritoriul României. În momentul în care a fost deschis sarcofagul, papirusul s-a fărâmiţat. A fost dus la Moscova, fiind format din 154 de fragmente, restaurat şi …uitat vreo 60 de ani. Papirusul s-a întors în 2008 la Mangalia. Mormântul construit din blocuri mari de piatră cioplită şi înconjurat cu un ring de asemenea din piatră a fost descoperit în 1959. În sarcofag s-au descoperit rămăşiţele unui bărbat, om de vază al cetăţii întrucât avea lângă cap două coroane din funze de lauri, confecţionate din bronz aurit.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *