Arafat: „Spitalul din Constanța NU avea senzori de incendiu”. Spitalul a solicitat, dar Chițac A RESPINS!

Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța, unde au murit, joi, 7 oameni în urma incendiului izbucnit la ATI, nu avea senzori de incendiu în saloanele ATI. Declarația a fost făcută de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, în conferința de presă, că Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a fost supus la două controale de către ISU Constanța – unul în 2020 și unul în februarie 2021.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus Arafat.

Un document public aflat pe site-ul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, unde azi au murit șapte persoane, arată că instituția dorea să achiziționeze un sistem de detecție a incendiilor, dar primăria a respins achiziția. Potrivit „Planului strategic al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța“, din aprilie 2021, instituția dorea să achiziționeze:

– proiect documentație tehnică pentru obținere autorizație securitate la incendiu

– proiect de specialitate sistem detecție incendiu pentru autorizație ISU

– instalare sistem detecție incendiu

Însă, potrivit unei note de la pagina 19, „obiectivele scrise cu roșu au fost tăiate de pe lista de investiții de către Primăria Constanța, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică“.

Au mai fost tăiate de pe lista de investiții și proiectul tehnic pentru mărirea puterii electrice, inclusiv obținerea avizului de racordare, precum și lucrarea de racordare la postul de transformare a ENEL. 

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa este subordonat Consiliului Local al Municipiului Constanța.

respins

Cristian Radu, primul adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, susține că pacienții care au supraviețuit incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța sunt în afara oricărui pericol.

„La momentul acesta centralizăm datele. Cert este că după apel inspectorul a implementat planul roșu. A fost apelat la un dispozitiv pe mai multe laturi din clădire, iar mai apoi prin evacuarea paciențior. 350 de mp au fost afectate de incendiu. În ceea ce privește cauza, suntem în curs de cercetare, A fost deschis un dosar penal. După ce pacienții au fost evacuați au fost transferați la alte unități medicale. Nu mai avem arsuri grave sau leziuni grave”, a spus Cristian Radu, primul adjunct al Inspectoratului pentru situații de urgență, în cadruș unei conferințe de presă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *