Arafat: „Situația NU este stabilă! Restricții mai dure nu vor exista. Închidem magazinele la 18:00 pentru ca oamenii să ajungă acasă”

Șeful DSU Raed Arafat a declarat luni, la Parlament, că situația din România privind pandemia nu este stabilă și că restricțiile impuse de autorități sunt mai relaxate decât în de alte țări. Totodată, el a dat asigurări că nu vor exista restricții mai dure și a spus că dacă oamenii se vor vaccina și vor respecta măsurile de protecție impuse, restricțiile actuale vor deveni istorie.

Situația nu este stabilă. (…) Măsurile sunt chiar mai ușoare decât în alte țări și ne permit să ameliorăm situația cât de cât până când vaccinarea merge mai departe. Noi acum mergem pe ideea că încercăm să controlăm situația, dar să meargă mai bine și campania de vaccinare. Dacă campania de vaccinare merge bine și dacă oamenii se vaccinează și vor veni milioane de doze în următoare perioadă și speranța noastră este ca aceste măsuri să devină istorie pentru noi, să începem să revenim încet, încet la normalitate”, a spus Raed Arafat, care a dat asigurări că „restricții mai dure nu vor exista”.

Închiderea magazinelor la ora 18.00 este o măsură corelată cu interdicția circulației după ora 20.00, ca oamenii să poată ajunge acasă, explică șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Creșterea este lentă, nu este rapidă, dar totuși este o creștere. De alaltăieri creșteri de 0,1, de 0,2 au fost în 32 de județe. Asta ne atenționează că situația nu este stabilă. De asta s-au luat unele măsuri, chiar mai ușoare decât în altre țări, care ne permit să controlăm situația și să meargă mai bine și campania de vaccinare”, spune șeful DSU, Raed Arafat.

El explică de ce s-a luat decizia închiderii magazinelor la ora 18.00 la o rată de peste 7,5 la mie:

„Au fost discuții (în ședința conducerii PNL – n.r.). (…) La magazin toată lumea merge. Dacă le lăsăm deschise până la ora 24, lumea tot va merge. Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicției circulației. Dacă circulația se interzice la ora 20.00, atunci cu două ore înainte magazinele se opresc ca să poată ajunge oamenii să poată ajunge acasă”, spune Raed Arafat.

De asemenea, el spune că o altă măsură benefică ar fi decalarea programului de lucru. Magazinele se închid la ora 18.00 și intră în vigoare restricții de circulație pentru toată populația începând cu ora 20.00, în localitățile unde rata de incidență este de peste 7,5 la mie.

Șeful DSU, Raed Arafat, a participat și la ședința Biroului Executiv al PNL, acolo unde a explicat situația pandemică și cifrele din spatele noilor măsuri. Raed Arafat le-a explicat celor din PNL faptul că situația este una critică, asta pentru că s-au depășit 1400 de pacienți la ATI și cu mare greutate s-ar putea crește numărul de paturi. De asemenea, Arafat a explicat că specialiștii se așteaptă la noi creșteri ale ratei de infectare, singurul județ unde se așteaptă scădere fiind în Timiș.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.