Arafat radiază de fericire în privința RESTRICȚIILOR și le cere românilor să NU mai meargă în concediu: „Cel mai bine ar fi să stăm unde am fost. Mă bucur că sesizăm situația în care suntem! Este DEZASTRU!”

Raed Arafat le recomandă românilor, după ce valul 4 a colapsat sistemul sanitar, să nu mai meargă în concediu. El a anunțat că, potrivit reglementărilor CNSU, în orice unitate de cazare accesul se va face doar pe baza certificatului verde. „Cel mai bine ar fi să stăm unde am fost. Și în hoteluri se va cere certificatul verde, nu e cu test. Nu ai certificat, nu te poți caza în hotel. E aplicat, deja, în multe țări din Europa.”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri, întrebat de jurnaliști dacă nu cumva este nevoie de reintroducerea stării de urgență din moment ce „suntem în situația în care nu există oxigen în spitale, nu există medicamente, nu există paturi, nu există medici, suntem țara cu cea mai mare mortalitate din lume în acest moment”, că el se bucură că lumea a început să sesizeze dezastrul sanitar în care se află țara.

Eu mă bucur că se sesizează acest lucru. Noi am zis foarte mult despre această posibilitate când se vorbea peste tot că masurile sunt exagerate și că ce facem este exagerat și că oamenii nu trebuie să respecte măsurile de sănătate. Așa încât eu mă bucur că la acest moment sesizăm în ce situație suntem. Măsurile care se iau sunt menite să reducă contactul și mobilitatea. Vedem cum evoluăm mai departe. Cum ați zis, suntem într-o situație de dezastru”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat Raed Arafat îl contrazice pe ministrul Educației și anunță că after-schoolurile vor fi închise în următoarele două săptămâni. Vor rămâne deshise doar creșele.

S-a abilitat Ministerul Educației să emită ordinul pentru introducerea vacanței pe 14 zile în tot sistemul școlar. Aici vorbim inclusiv de after-school-uri care sunt menționate în hotărârea de guvern și rămâne doar la nivelul de creșe. Ele sunt singurele care vor rămâne deschise”, a declarat Raed Rafat.

Ministrul Educației a declarat, miercuri seara, că vacanţa anunţată de preşedintele Klaus Iohannis nu se aplică afterschool-urilor: „Structura anului şcolar, respectiv stabilirea perioadei vacanţelor şcolare, nu are impact asupra activităţii afterschool-rilor, acestea fiind obligate să desfăşoare activităţile specifice cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară. De asemenea, activitatea desfăşurată în cadrul acestora nu este asimilată cu activitatea didactică desfăşurată în cadrul unei unităţi de învăţământ.

Bisericile rămân deschise, iar accesul în ele nu se va face pe bază de certificat verde! Autoritățile nu au inclus biserica pe lista cu locuri în care este solicitat certificatul verde. Este decizia CNSU, a explicat secretarul de stat Raed Arafat. Singurele reguli care se aplică în biserici sunt purtarea măștii de protecție și respectarea unei distanțe de doi metri între persoane.

Se menționează faptul că vor trebui să fie 2 mp menționați.. Nu, la acest moment nu, s-a decis să nu existe condiționare. Va trebui să fie mască și 2 mp de persoană. Este o decizie luată la nivelul CNSU, au fost discuții în acest sens. Sunt măsuri care se iau, nu neapărat cu argument științific pentru anumite decizii. Este o măsură decisă să nu închidem activitățile religioase… este o decizie la nivelul CNSU,  e o decizie votată, pe lângă baza științifică oferită de către medici.”, a explicat Raed Arafat.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, vineri, ca indiferent de rata de incidență din localitate să se impună restricții de circulație de la ora 22.00. În plus, în centre comerciale, în instituții sau în alte locuri, accesul este permis în baza certificatului verde. Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, a fost întrebat vineri, după ședința de guvern în care au fost adoptate noile restricții pentru combaterea pandemiei, dacă este de părere că parlamentarii români ar trebui vaccinați obligatoriu, așa cum se întâmplă cu parlamentarii canadieni.

Este legea la Parlament. Despre vaccinarea obligatorie s-a discutat mult. La noi, legea noastră nu vorbește de vaccinarea obligatorie, vorbește despre vaccinare sau testare obligatorie. Când se va dezbate la parlament se va decide acolo. Cum am zis, este o lege care urmează să fie dezbătută la Parlament”, a precizat Raed Arafat.

Șeful DSU a explicat că restricțiile introduse prin hotărâre a guvernului vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. Amintim că restrângerea exercițiului unor drepturi constituționale se poate face doar prin lege adoptată în parlament (conform art. 53 și art. 115 din Constituție). Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, a explicat, vineri, modul în care se va intra în mall de luni. El a recunoscut, totuși, că există și scăpări în noua hotărâre a CNSU. De exemplu, în ea nu sunt prevăzute situațiile în care nevaccinații vor să se vaccineze în centrele găzduite de malluri.

Tot ce este în mall (se intră – n.r.) numai cu certificat verde. Dacă intră la centrul de vaccinare din interiorul mall-ului nevaccinat, va intra însoțit. Vom vedea care va fi soluția. Îți spune că mă duc să mă vaccinez, el este nevaccinat, dar nu are imunitate, cel mai bine să evite mall-urile ca să se vaccineze. Se va reglementa situația asta cu CNCAV, dacă avem centre de vaccinare în interiorul mall-ului.”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

4 comentarii la „Arafat radiază de fericire în privința RESTRICȚIILOR și le cere românilor să NU mai meargă în concediu: „Cel mai bine ar fi să stăm unde am fost. Mă bucur că sesizăm situația în care suntem! Este DEZASTRU!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *