Arafat, pentru alegători: „NU veți putea vota fără masca de protecție! Evoluția pandemiei se poate înrăutăți rapid”

Șeful Departamentului pentru Situațiile de Urgență, Raed Arafat, a declarat sâmbătă, că persoanele care nu vor să poarte masca de protecție în secțiile de votare nu vor putea vota. În schimb, cei care și-au uitat masca acasă, vor găsi una la secția de votare. Arafat a insistat că riscul de transmitere a coronavirusului în timpul alegerilor locale, ce se vor desfășura pe 27 septembrie, este minim dacă regulile sunt respectate: mască de protecție, distanțare fizică, dezinfectarea mâinilor.

„Dacă se respectă regulile impuse, riscul rămâne minim. Regulile sunt clare: distanțare, mască de la intrare până la ieșire, când stai în rând, trebuie să păstrezi distanța, dezinfecția mâinilor la intrare și la ieșirea din secție, manipularea buletinului de vot de către posesor. Toate aceste reguli sunt făcute să diminueze riscul la maxim. Aerisirea secțiilor de vot periodic… Dacă nu se respectă regulile, riscul crește. Îndemnul meu e pentru cei care au vorbit mult împotriva măștii e să înțeleagă că la secția de vot masca e obligatorie. Dreptul lor la vot e respectat, dar așa cum nu poți vota fără cartea de identitate, nu vei putea vota fără să fie masca purtată. Singura dată când dai masca jos câteva secunde e când te identifică cel din comisie să vadă dacă persoana din cartea de identitate e cea cu masca respectivă. În rest, masca trebuie purtată, trebuie purtată corect, dezinfectarea mâinilor la intrare și la ieșire din secție și vor fi forțele de ordine, vor fi cei care păzesc secțiile de vot, atenți la aceste aspecte. Altfel riscăm viața altora. Cine a uitat masca va găsi cu siguranță  la fața locului o mască să poată intra în secție. Masca e obligatorie pentru votare!”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai spus că mai spus că, în septembrie, s-au reluat mai multe activități care, cumulat, pot duce la o creștere a numărului de cazuri COVID-19. Totuși, respectarea măsurilor sanitare și de distanțare socială poate compensa riscurile generate de reluarea acestor activități.

Într-adevăr, nu putem vorbi de scădere, de un trend descendent. Noi avem acum o cifră zilnică la 1.200- 1.500, foarte rar coboară sub 1.000. Trendul e ușor ascendent, iar acest lucru trebuie să ne atragă atenția. Situația se poate înrăutăți rapid dacă nu respectăm regulile de distanțare, de protecție. Din păcate, au fost multe îndemnuri de la persoane departe de a avea cunoștințele necesare de a nu purta mască. Am văzut un reportaj la CNN despre situația în SUA, câte vieți puteau fi salvate dacă toți purta mască. Asta e valabil peste tot. n primul rând, noi suntem într-o lună în care multe activități s-au reluat: s-au reluat joburile, mulți lucrează fizic la locul de muncă, a reînceput școala, s-au redeschis restaurantele, teatrele, cinematografe. Aceste lucruri, cumulate, pot duce la această creștere de acum. Singura metodă de a o opri e respectarea regulilor compensatorii: masca de protecția, distanțarea, igiena”, a mai spus Raed Arafat.

Potrivit Ghidului pentru alegeri publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și, totodată potrivit ordinului emis de ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat  tocmai pentru a evita aglomerările din interiorul acestuia și a respecta distanțarea fizică. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșirea din acesta. Distanțarea trebuie să fie de minimum un metru între persoane. La intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant. Alegătorii vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru non-contact. Persoanele care nu au febră își vor dezinfecta mâinile și vor intra în secția de votare, cu masca de protecție care să acopere gura și nasul și păstrând o distanță de un metru față de alte persoane. În cazul în care un alegător nu dispune de mască de protecție, acestuia i se va pune la dispoziție o mască, pe care o va purta pe tot parcursul prezenței în interiorul sediului secției de votare și în localul de vot. După exprimarea votului, alegătorii vor părăsi imediat sediul secției de votare urmând traseele indicate. Totodată, persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de pildă, vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot.

În sala unde se votează este interzis să fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători. Alegătorii vor manevra singuri actul de identitate, fiind instruit să poziționeze buletinul în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care își va dezinfecta mâinile.

Pentru a fi identificat, alegătorul își va îndepărta pentru scurt timp masca, la o distanță de minimum 1,5 metri față de operatorul de calculator și membrii secției de votare. După identificare, alegătorul își va repoziționa masca, astfel încât să acopere nasul și gura. Totodată, după identificare, fiecare votant se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul secției care îi va prelua semnătura în lista electorală. Alegătorul va pune actul de identitate pe biroul sau banca respectivă, astfel încât să nu fie necesară atingerea acestuia de altă persoană și va semna în lista electorală. Pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât aceștia să le poată prelua singuri.

O altă noutate constă în faptul că după ce votează, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor secției de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu mențiunea „VOTAT” pe actul de identitate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.