Arafat: „Pacienții care nu au încredere în medici se CONDAMNĂ SINGURI LA MOARTE! Restricțiile sunt impuse pentru că nu ne-am vaccinat destui”

Șefa secției ATI de la Spitalul Colțea, Letiția Coriu, spune că în acest val al pandemiei, pacienții nu mai au încredere în medici. Sunt oameni care refuză să fie transferați în ATI, când starea lor de sănătate se agravează. În tot acest timp numărul deceselor crește dramatic. Șeful DSU, Raed Arafat, spune că pacienții care refuză ajutorul medicilor se condamnă singuri, poate chiar la moarte.

A venit un val de pacienți care au negat mult suportul medical în boală. Nu e normal ca relația medic-pacient să meargă pe acest discurs și este dramatic. Chiar și medicul e foarte apăsat de faptul că ce face el e în van, că pacientul lui nu înțelege și nu cooperează. Noi mergem să vedem pacienții care au nevoie de flux de oxigen și îi rugăm să vină la ATI când au loc liber și avem surpriza să fim refuzați”, a spus Coriu. „Neagă boala, agravarea ei, vin târziu la spital. Pacienții acestui val nu au încredere în medici. În valul acesta, oamenii vin foarte târziu, când plămânii sunt distruși. Am avut mortalități foarte mari, în jur de 70%… 60-70% din păcate”, a adăugat medicul.

Raed Arafat i-a îndemnat pe oameni să se adreseze medicilor, pentru a nu ajunge în situații grave.

„Înseamnă că se autocondamnă. Dacă sunt în stare gravă şi încă ascultă aceste sfaturi de a nu se interna, de a nu primit tratamentele, însemană că se condamnă singuri la moarte, nu la altceva”, a spus Arafat. „Trebuie să ajungi la spital înainte să ajungi în stare gravă. Dacă eşti deja în stare gravă, unica şansă a ta este în spital”, a adăugat el.

Șeful DSU, Raed Arafat, este la centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor, unde administrează vaccinuri în cadrul maratonului de vaccinare din Capitală. El spune că fiecare român care se vaccinează face un pas pentru limitarea pandemiei și că doar prin vaccinare pot fi evitate noi valuri de COVID-19 și noi restricții.

Ce vedem astăzi este un lucru extrem de bun. Le mulțumesc celor care vin să se vaccineze, nu numai aici, ci peste tot în țară. S-a dovedit că chiar dacă suntem într-o situație destul de critică, oamenii au înțeles și vin la vaccinare. Deja suntem la peste 80.000 pe zi, ajungem la 90.000 pe zi. Este foarte bine și cu toții avem datoria să facem acest lucru și să ne implicăm: medici de familie, persoane nevaccinate încă”, a spus Arafat. „Persoanele care au dubii să pună întrebări, să le răspundem de ce este bine să se vaccineze. Important e că asta este unica soluție ca să nu se mai repete situația în care ne aflăm acum, unica soluție pentru a preveni astfel de situații și de a se proteja fiecare pentru viața lui și a celor din jurul lor”, a adăugat el. „Fiecare persoană care se vaccinează face un pas înainte pentru toți. Fiecare persoană contează, fiecare poate contribui”, a sublinat șeful DSU. „Vaccinarea e soluția optimă de prevenire și de a evita să ajungi la ATI sau să-ți pierzi viața”, a subliniat Arafat. El a adăugat că „restricțiile sunt impuse pentru că până acum nu ne-am vaccinat destui”.

Dacă eram vaccinați destui ca în alte țări europene, la 70-80%, nu ajungeam în această situație și nu erau necesare măsurile luate. Ca să evităm să le luăm altă dată și să facem ca această problemă să dureze cât mai puțin, cât mai mulți oameni trebuie să se vaccineze. Le mulțumesc celor care s-au convins că trebuie să facă asta”, a spus Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.