Arafat: „O să mă vaccinez PUBLIC. Cel care nu se vaccinează își asumă că poate să facă boala în forma ei gravă, să ajungă la spital sau la ATI”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat duminică seară, că România se află undeva la jumătatea clasamentului internațional în privința procentului din populație care a primit deja vaccinul anti-COVID-19 și că este posibil ca în curând faza I și faza a II a de vaccinare să se desfășoare în paralel. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a precizat că el se va vaccina public atunci când îi va veni rândul și le-a recomandat cetățenilor să se vaccineze pentru a se proteja pe ei și pe cei apropiați de infecția cu coronavirus.

România nu stă foarte prost. A început în 27 (decembrie – n.r.), în perioada de sărbători și totuși, am văzut un tabel care arată datele din mai multe țări europene și suntem situați undeva pe la jumătate ca număr de vaccinați. De mâine (luni, 4 ianuarie – n.r.) vor fi activate toate centrele de vaccinare a personalului medical. E clar că la un anumit moment, va începe și faza a II a, poate chiar paralel cu faza I. Cu cât vin doze de vaccin, cu cât avem posibilitatea să vaccinăm, acest lucru se va face. E posibil să se ajungă la un moment să se vaccineze și persoane din faza II, plus că sunt mai multe aspecte pe care putem să le întâmpinăm pe parcurs, pe care le-au întâmpinat alte țări și au luat decizia să treacă inclusiv la faza II de vaccinare”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat dacă în România vor fi prevăzute mai multe drepturi pentru cei care vor decide să se vaccineze împotriva COVID-19, șeful DSU a răspuns:

Nu s-au prevăzut astfel de măsuri în România, alte țări încearcă să implementeze astfel de măsuri. În România nu s-a discutat așa ceva, să diferențiem vaccinat față de nevaccinat. În final, cel care se vaccinează, în primul rând, se protejează pe el și bineînțeles, la un număr mai mare de vaccinați, îi protejăm și pe cei din jur. Cel care nu se vaccinează își asumă clar că la un anumit moment el va fi supus unui risc mult mai mare decât cel care s-a vaccinat. El este expus mai mult să facă boala în forma ei gravă, să ajungă la spital, la terapie intensivă și, cine știe, să rămână cu sechele sau, Doamne ferește, să-și piardă viața”.

În ceea ce privește faptul că 51% dintre români cred puțin sau foarte puțin în eficiența vaccinului anti-COVID, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM, Raed Arafat a precizat:

Este un lucru normal la începutul unei campanii de vaccinare. Eu sunt convins că mulți își vor schimba părerea și vor vedea că e un lucru care se face în toată lumea, se vaccinează și persoane extrem de importante pe plan european. Cei care recomandă vaccinarea se vaccinează și ei – președinți de state, prim-miniștri, miniștri, personalități din viața publică. (…) E clar că unele persoane mai au întrebări. Se va încerca să se răspundă la aceste întrebări transparent, amănunțit. Comitetul de vaccinare lucrează la acest aspect. E clar că o parte își vor schimba părerea după o perioadă după ce văd că lucrurile merg normal”.

Întrebat, în acest context, ce le-ar spune celor care nu sunt încă hotărâți să se vaccineze, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a răspuns:

Le spun un lucru simplu – eu o să mă vaccinez. Am decis să mă vaccinez, și vaccinul de gripă sezonieră îl fac anual. Asta înseamnă că pentru mine, ca persoană, cred că acest lucru este bun. Le sfătuiesc și pe aceste persoane să se vaccineze pentru că este bine pentru sănătatea lor și pentru a se proteja și pentru a-i proteja și pe cei din jurul lor. Nu pot să vin să sfătuiesc pe cineva să facă ceva ce eu nu aș face. Când o să-mi vină rândul, o să mă vaccinez, o să mă vaccinez public ca să vadă lumea că ce am zis am făcut. Sfatul meu pentru toți este să nu asculte dezinformările și manipulările care circulă peste tot și să se gândească la interesul lor și al familiilor lor și al celor apropiați”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a atras atenția asupra faptului că persoanele care se testează singure acasă și au un rezultat pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus trebuie să anunțe imediat autoritățile și să nu aștepte până când ajung să se simtă foarte rău. Întrebat dacă faptul că la spitale nu mai vin atât de mulți pacienți în ultima perioadă poate fi pus pe seama faptului că testarea rapidă a ajuns la îndemâna cetățenilor și ei se tratează singuri și nu mai raportează dacă au un rezultat pozitiv, Raed Arafat a răspuns:

Trebuie să înțelegem că un bolnav care are nevoie de terapie intensivă sau are nevoie de oxigen nu stă acasă și acel lucru nu are nicio legătură cu testarea. Dacă erau mai multe cazuri grave, indiferent de testare, aceste cazuri ajungeau la spital. Dacă erau mai multe cazuri care aveau nevoie de oxigen și spitalizare, indiferent de numărul testelor, ei ajungeau la spital și exercitau această presiune asupra sistemului sanitar. Pe de altă parte, știm că unii se testează singuri, auzim din ce în ce mai mult despre pacienți care se tratează singuri. Sfătuim total împotriva acestui lucru. Dacă vă testați singuri, înțelegem. Dacă e pozitiv, anunțați imediat. Nu țineți rezultatul până vedeți că nu mai puteți și atunci anunțați. Dacă este test pozitiv, trebuie anunțat imediat medicul de familie și DSP-ul ca să intre persoana respectivă în procedura pentru boala aceasta și pentru evaluare”.

Începând de luni, 4 ianuarie, raportarea testelor rapide pentru COVID-19 va fi obligatorie în România. Cu alte cuvinte, pe lângă testele PCR, cabinetele și clinicile, spitalele, dar și medicii de familie vor fi obligați să raporteze rezultatele testelor rapide.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *