Arafat: „Nu vrem vaccinare, nu vrem măşti, nu vrem teste, după care stăm şi ne mirăm: dar de ce suntem aici? Să ne pregătim pentru ce e mai RĂU!”

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, medicul Raed Arafat, afirmă că există părinţi care se raportează la testarea copiilor cu testele primite la şcoală aşa cum au procedat şi în ceea ce priveşte vaccinarea. „Aşa cum nu vrem vaccinare, nu vrem măşti, nu vrem teste şi după care stăm şi ne mirăm: dar de ce suntem aici, dar de ce aşa e situaţia, dar de ce se îmbolnăvesc atâţia, dar de ce avem o situaţie pe care nu putem să o controlăm? Pentru că la fiecare lucru încercăm să găsim o mie de motive ca să spunem: nu e bun, nu-l respectăm, nu-l implementăm”, susţine Arafat, subliniind că testarea, vaccinarea şi purtarea corectă a măştii de protecţie pot preveni un număr mare de infectări în perioada care urmează.

Sunt exemple, în Austria, unde testele se fac la domiciliu şi se filmează şi se trimite filmuleţul la şcoală, în fiecare săptămână, când se testează copilul de către părinţi. Noi nu avem acest mecanism de control. În alte zone se face în şcoală testul şi copiii chiar îşi autofac în faţa profesorului, copiii de la o anumită vârstă pot să-şi facă testul singuri şi profesorul doar urmăreşte că ei îşi fac testul în faţa lui. Deci sunt mai multe soluţii, noi, în România, din păcate, ne-am certat între ghilimele, am avut oamenii care nu au vrut, ca la vaccin. De ce alţii au 70-80-90% vaccinaţi şi noi avem 40-50% vaccinaţi? Din acelaşi motiv avem la noi teste neaplicate sau cu discuţii asupra lor, pe cât în alte zone testele se administrează la şcoală, sub observarea profesorilor şi toată lumea ştie că este o datorie să facă aceste teste sau se fac la domiciliu, dar se fac, nu se comentează, nu sunt supăraţi părinţii că trebuie să facă teste. La noi, toată această vâlvă în jurul testelor, în final trebuie să ne ducă către o concluzie: este nevoie de teste, dar este nevoie de teste făcute corect, făcute corect, controlabil şi să ştim că aceste teste se fac”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, la B1 Tv.

El a arătat că una dintre soluţiile „care pot fi luate în considerare” este aceea ca elevii mai mari să facă singuri testele, în şcoli, sub supravegherea cadrelor didactice, o decizie în acest sens urmând a fi luată de către ministerele care au atribuţii în această privinţă, cel al Educaţiei şi cel al Sănătăţii.

Aşa cum nu vrem vaccinare, nu vrem măşti, nu vrem teste şi după care stăm şi ne mirăm: dar de ce suntem aici, dar de ce aşa e situaţia, dar de ce se îmbolnăvesc atâţia, dar de ce avem o situaţie pe care nu putem să o controlăm? Pentru că la fiecare lucru încercăm să găsim o mie de motive ca să spunem: nu e bun, nu-l respectăm, nu-l implementăm. Asta nu e nici că certăm pe cineva, nici că reclamăm pe cineva, dar e o constatare în final şi vedem pe toată durata pandemiei că asta a fost la noi: dezbateri peste dezbateri peste dezbateri despre vaccinare, despre măsuri, despre tot şi în final România nici nu a fost ţara care a aplicat cele mai dure măsuri. Până la valul al patrulea România a putut să ţină sub control situaţia şi uite-ne acuma, suntem în faţa valului al cincilea. Reuşim să convingem oamenii că trebuie purtată masca corect, că vaccinul este în favoarea lor şi este bine să se vaccineze, că testele trebuie făcute pentru că cu asta prevenim răspândirea în şcoli? Dacă reuşim să-i convingem în ceasul al doisprezecelea despre aceste lucruri, putem să prevenim răspândirea în următoarea perioadă”, a adăugat Raed Arafat.

Autoritățile estimează că numărul de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 va deveni tot mai mare, însă rămâne de văzut cât de încet sau cât de rapid se va întâmpla acest lucru, a avertizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, luni, pe B1 TV.

Au rămas cele cu 30% ca și capacitate. Era 50% pentru restaurante la peste 3 la mie. Multă lume a zis de diferența între instituțiile de cultură și restaurante, dar iată-ne, repede ajungem la 3 la mie peste tot, adică va fi aplicabilă peste tot. (Capacitate) 30% cu intrare în aceste incinte fie cu vaccin, fie trecut prin boală, fie testat, deci acestea vor fi cele trei reguli pentru a intra în aceste incinte, așa cum se întâmplă și în multe alte țări din lume unde există aceste condiționări în această perioadă”, a spus Raed Arafat.

România a înregistrat luni peste 4.100 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Noi am avut niște creșteri serioase. Vedem săptămâna aceasta cum vom fi. Faptul că am avut două-trei zile la 6.000 de cazuri nu trebuie să ne liniștească. Astăzi au fost 4.000, dar știm foarte bine că era perioadă de weekend, se testează mai puțin, deci noi totuși ne așteptăm să avem creștere mai departe. Să vedem care va fi modalitatea de creștere, cât de încet sau cât de repede o să fie”, a adăugat Raed Arafat.

Bilanțul de pacienți COVID-19 internați la Terapie Intensivă este într-o fază de platou, spune secretarul de stat.

La Terapie Intensivă suntem pe un platou, suntem pe un platou de câteva zile, de 400 de cazuri. Mai crește cu câteva, mai scade cu câteva, dar e un platou. Să vedem cât se menține acest platou, dacă începe din nou să crească sau rămâne platoul acesta și crește doar numărul cazurilor mai ușoare. Sunt foarte multe variabile cu care putem să ne întâlnim. Cum v-am zis, obligația noastră, a Ministerului Sănătății este să fim pregătiți pentru ce poate fi mai rău, în speranța că totuși nu vom ajunge la astfel de situații”, a mai afirmat Raed Arafat, care a vorbit și despre valul 5, și despre apariția diabetului juvenil la copii infectați cu SARS-CoV-2.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că, pe lângă numărul mare de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în al cincilea val al pandemiei, problema este legată de faptul că personalul medical începe să se îmbolnăvească.

Problema a doua a acestui val este problema resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie, secţia asta devine inoperabilă, adică nu mai ai oameni în ea. (…) Noi astăzi am avut în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci de acolo, care au plecat în izolare”, a afirmat Raed Arafat, luni seară.

El a arătat că este vorba despre zone din partea medicală, partea de situaţii de urgenţă, dispecerate unde „stau oamenii împreună”, iar în aceste condiţii a insistat pentru purtarea măştii de protecţie, subliniind că „riscăm, dacă se îmbolnăvesc între ei, să nu mai avem oameni în astfel de sisteme, de servicii care trebuie să asigure continuitate”.

Raed Arafat a afirmat că unele ramuri ale economiei pot fi „impactate” nu prin măsurile restrictive, ci din cauza numărului mare de angajaţi care ajung să fie izolaţi din cauza faptului că sunt contacţi ai unor persoane bolnave. El a susţinut că „e posibil” să apară dificultăţi „în continuarea activităţilor” în unele sectoare, inclusiv în cel sanitar.

Dacă creşte numărul foarte mult, presiunea va fi pe întregul sector: va fi pe medicii de familie, va fi pe ambulatoriu (…) toate astea e un risc să ajungă să fie colmatate la diferite momente”, a mai afirmat Raed Arafat.

Medicul a subliniat că „testul PCR rămâne cel sfânt, care poate să confirme o infecţie pe varianta Omicron”, arătând că există teste antigen rapide fals negative. În acest context, medicul le-a recomandat celor care au simptome ale bolii să „stea acasă” până când fac un test PCR, pentru a evita să îi îmbolnăvească şi pe alţii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.