Arafat: „Nu putem să ne aşteptăm la Sărbători ca în decembrie 2019”

Șeful DSU, Raed Arafat, consideră că noile măsuri adoptate de autorităţi pentru reducerea transmiterii virusului SARS-CoV-2 sunt eficiente, însă subliniază importanţa respectării acestora de către toată lumea.

Orice regulă este contestată automat de pe mai multe paliere şi asta reduce impactul acestor măsuri”, a afirmat Arafat, precizând că „dacă o componentă din societate nu participă la această acţiune, această acţiune este menită să eşueze”.

Arafat a fost întrebat, marţi seară, dacă crede că ultimele măsuri de limitare a pandemiei sunt firave şi a precizat:

Eu aş spune că măsurile au fost luate pe plan general, şi asta e foarte bine, nu putem spune că e o măsură moale când generalizezi masca peste tot. Şi asta dacă se respectă, în sine, este una dintre cele mai importante măsuri. Mai sunt alte măsuri care s-au luat. Limitarea circulaţiei pe anumite ore, declararea programului de muncă, astea nu putem să spunem că sunt măsuri moi, dar au nevoie de timp să producă efect şi trebuie să le dăm acest timp, care e de o lună cum au zis şi epidemiologii”.

Arafat a subliniat că este foarte important ca măsurile să fie respectate. ”Din păcate, ce observ, însă, că orice regulă care se vine cu ea este contestată automat de pe mai multe paliere şi asta reduce impactul acestor măsuri, uneori. Noi trebuie să înţelegem că noi lucrăm împreună cu toţi, de la cetăţeanul individual până la instituţii, companii, lucrăm împreună. Dacă o componentă din societate nu participă la această acţiune, această acţiune este menită să eşueze”, a afirmat Arafat, referindu-se şi la amendamentul votat de parlamentari care să permită funcţionarea pieţelor în spaţii închise.

Şeful DSU a explicat că, la finalul a 30 de zile, se poate face o nouă analiză, se poate veni cu alte măsuri, ori să se renunţe la unele restricţii care nu au avut impactul scontat. Raed Arafat a subliniat că măsurile luate de România nu diferă de măsurile luate în alte ţări, arătând că „nimeni nu ia toate măsurile deodată”, ci acestea sunt luate în aşa fel încât impactul economic să nu fie unul major.

În acest context, el a explicat faptul că măsurile privind închiderea pieţelor în spaţii închise a avut la bază faptul că în astfel de spaţii au fost date multe amenzi pentru nerespectarea regulilor.

„Trebuie să înţelegem că în unele zone trebuie să acceptăm nişe restricţii temporare să nu ajungem la nişte restricţii mult mai complexe şi mult mai largi pentru că nu am putut să controlăm situaţia”, a adăugat Raed Arafat.

Medicul Raed Arafat atrage atenţia asupra faptului că autorităţile pot reglementa conduita în spaţiile publice, nu şi în casele oamenilor, subliniind că cei care invită persoane din familia lărgită în casele lor pentru a petrece sărbătorile de iarnă se supun unui risc suplimentar privind infectarea cu noul coronavirus.

Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019”, a afirmat Arafat.

Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a concluzionat Raed Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.