Arafat: „NU pot spune că 2022 este anul în care România va reveni la normalitate”

Raed Arafat e sceptic în privința momentului în care România iese din pandemie: „În acest moment, nu pot spune că anul 2022 este anul în care România va reveni la normalitate”. Raed Arafat a fost întrebat, vineri, cum vede anul 2022, în contextul unui material apărut la Reuters, potrivit căruia experții în sănătate se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia și India.

Voi folosi ceea ce au spus colegii noștri din Germania despre valul pe care îl au acum, că o să fie pandemia persoanelor nevaccinate. În lipsa unui tratament specific – care până acum arată că efectul lui este cam de 50% reducere a șansei ca o persoană să ajungă terapie intensivă, deci nu este o protecție sută la sută – rămâne vaccinarea soluția optimă. Statele care au rata de vaccinare mare vor putea să intre în normalitate mult mai repede decât statele care au rata de vaccinare mai mică. Depinde de noi toți acest efort”, a răspuns șeful DSU.

Dacă nevaccinații se vor informa și vor căuta date de la medici despre vaccin, după care se vor vaccina și se va ajunge la o rată mare, „și noi vom putea zice că anul viitor poate să fie anul în care într-adevăr ne întoarcem la normalitate”.

„Dar, dar la acest moment nu putem afirma acest lucru”, declară Arafat.

200 de concentratoare de oxigen au ajuns vineri dimineața în România. Acestea vin de la Organizația Mondială a Sănătății și vor fi distribuite spitalelor din țară. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a primit aparatele trimise pe parcursul nopții și a dezvăluit unde vor fi distribuite.

Au ajuns în cursul nopții. Ele vor pleca 180 către spitale, iar 20 vor fi păstrate pentru urgențe”, a declarat Raed Arafat.

Fiecare spital care a solicitat așa ceva va primi între cinci și 10 bucăți, a precizat Arafat. Concentratoarele trimise de OMS au capacitatea de 8 litri fiecare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *