Spread the love

Virusul nu știe legi, nu știe nimic. Noi nu putem opri virusul”, declară secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Întrebat dacă în primăvara anului viitor vom putea răsufla ușurați, Arafat a spus: „Nu pot să vă garantez nimic”. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, vineri, întrebat cât se va lungi al doilea val de infecții, că cel mai probabil va dura pe timpul iernii.

Cât de greu va fi valul doi depinde de noi. Dacă reușim să stopăm creșterea, să începem o descreștere, care durează, e clar că putem ține situația sub control. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite măsuri, restricții, dacă continuăm în această logică, s-ar putea ca lupta să fie mai grea și mai lungă”, a spus secretarul de stat.

Întrebat dacă, în cel mai fericit caz, la primăvară putem răsufla ușurați, Arafat a răspuns: „Nu pot să vă garantez nimic pentru că nu știu cum va fi comportamentul. Noi nu am trecut printr-o iarnă serioasă cu virusul ăsta, am început prin martie”.

Chestionat, de asemenea, dacă lucrurile s-ar putea înrăutăți, Arafat a răspuns că înrăutățirea lucrurilor nu este numai în România și România nu stă cel mai prost ca și cifre: „Toți se confruntă cu rezistanța împotriva purtării măștilor de protecție, a respectării regulilor. Măsurile de prevenire sunt soluția. Noi nu putem opri virusul. Virusul nu știe legi, nu știe nimic. E prezent. Ne protejăm, e bine, nu ne protejăm, își face treaba mai departe. Chiar și unii care respectă regulile se infectează. Nu putem spune că dacă am purtat mască și m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit 100% de infecție, dar reduc riscul la minim”, a afirmat șeful DSU, adăugând: „Cu cât cresc mai mult cazurile în terapie intensivă, situația va fi mai grea, inslusiv să luăm niște măsuri de limitare elective pe care și alții le-au luat”.

Raed Arafat, șeful DSU, susține că cifra reală a cazurilor de bolnavi Covid-19 ar putea fi mult mai mare, deoarece unii oameni nu știu că au boala și merg pe stradă. Tocmai din acest motiv este absolut necesar ca oamenii să poarte masca pe față.

La modul în care crește numărul sunt convins că aceste spitale vor trata pacienți Covid-19. Spitalele covid ar putea să nu mai fie suficiente, în ele sunt tot mai mulți pacienți. E normal în etapa următoare să avem paturi în plus. Nu toate unitățile spitalicești au spații pentru a realiza aceste circuite.  De exemplu ajunge un pacient după un accident, este operat, i se face test Covid și ne trezim că este pozitiv. El trebuie să continue tratamentul acolo. Pentru binele pacientului el trebuie să fie tratat în siguranță. Este clar că avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu, de aia trebuie purtată mască în fiecare zi. Nu pot să vă zic un număr.  Cifra reală a cazurilor ar putea fi mai mare”, a declarat Raed Arafat în cadrul unei conferințe de presă.

4,5% din populaţia României a fost deja expusă şi infectată

Raed Arafat a declarat, vineri, că există bolnavi de COVID încă nedepistaţi, ceea ce înseamnă că numărul cazurilor de infectare este, în realitate, mult mai mare. Arafat a spus că, cel mai probabil, 4,5% din populaţia României a fost deja infectată, mulţi fără să ştie, dar infectând la rândul lor alte persoane. Secretarul de stat consideră că acele cazuri testate pozitiv sunt de fapt mai puţine decât în realitate, cu alte cuvinte, vorbim despre persoane infectate care nu au fost testate.

„Cazurile testate pozitiv sunt mai puţine decât cazurile generale, din cauza asta se pun reguli. Dacă am fi siguri că cei pe care îi testăm sunt singurii pozitivi, nu am mai purta mască, nu am mai avea măsuri de prevenire. Este clar că avem persoane pozitive, contagioase, asimptomatice, care nici ele nu ştiu că sunt contagioase. Nu pot spune care e diferenţa, dar la un moment dat MS a dat prevalenţa pe parte de anticorpi de 4,5% – 5%. Asta înseamnă că 4,5% din populaţia României a fost deja expusă şi infectată, dar mulţi nici nu au ştiut, au crezut că e răceală simplă sau a apărut febra pe durată scurtă, dar ei au fost probabil infectaţi şi au infectat şi pe alţii dacă nu au respectat regulile de prevenire”, a explicat Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai declarat că gravitatea valului 2 al pandemiei de COVID-19 va depinde de reacţia oamenilor privind respectarea anumitor restricţii.

„Valul 2, nu numai noi, ci pe emisfera nordică, ne gândim că va fi pe perioada iernii. Acum, cât de greu va fi valul 2, depinde de noi. Dacă reuşim să stopăm creşterea, să păstrăm un platou, să începem o descreştere care durează, clar că putem ţine situaţia sub control, cum am ţinut-o în primul val”, a spus Arafat.

El a explicat că, dacă nu se respectă regulile, dacă vor presiuni să nu se ia anumite măsuri sau anumite restricţii, atunci „s-ar putea ca lupta să fie mult mai grea şi pe o durată chiar mai lungă”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *