Arafat, nici vorbă de demisie: „A fost o misiune de salvare pe care unii încearcă să o întoarcă tocmai împotriva instituţiilor salvatoare”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că reprezentanţii conducerii Institutului „Matei Balş” i-au spus că reţeaua electrică a unităţii sanitare fusese recent renovată, iar în spital nu existau improvizaţii. Arafat precizează că nu se cunoaşte cauza incendiului şi că pot fi luaţi în calcul mulţi factori în această privinţă.

Nu putem să comentăm în acest moment care e cauza incendiului. Încă nu putem comenta acest lucru, încă echipele de investigaţie îşi fac treaba lor şi s-ar putea să dureze această treabă, până stabilesc exact. Orice incendiu de acest fel, poate că au fost mai mulţi factori care l-au cauzat: uman, tehnic, orice poate să fie. Din câte ştiu, cel puţin din ce s-a afirmat astăzi de către managementul spitalului Balş, reţeaua electrică total renovată recent, că nu au fost improvizaţii din ce spun dânşii, dar, totuşi, ceva s-a întâmplat. Acest lucru, investigatorii trebuie să ne spună despre ce este vorba”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară.

Acesta a explicat că „personalul medical şi-a făcut treaba”:

A fost o misiune de salvare pe care, din păcate, acum unii încearcă să o întoarcă tocmai împotriva instituţiilor salvatoare”, a adăugat Arafat. El a precizat că pompierii au fost la locul incendiului în opt minute de la primul apel şi au intervenit cu 24 de maşini de stingere, patru autoscări şi patru de descarcerare, un punct mobil de comandă.

Amintim că, vineri seară, a fost protest la institut, unde s-a cerut demisia lui Klaus Iohannis, Vlad Voiculescu și Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că pavilionul de la Institutul „Matei Balş” în care a izbucnit incendiul avea aviz din partea pompierilor, însă nu avea autorizaţie. Acest lucru presupune că exista o documentaţie care prevede măsuri de prevenire a incendiilor, însă acest plan nu a fost pus integral în aplicare în teren.

Vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu. Aviz a existat pe documentaţie, nu este emisă autorizaţia. De altfel, la controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucureşti au stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu”, explică Arafat.

Avizul este documentul emis de ISU pe un proiect, iar autorizaţia, pentru a fi emisă, necesită verificarea în teren a îndeplinirii măsurilor specificate în proiect, cum ar fi existenţa unor culoare de evacuare în caz de incendiu, a unor dotări cu sisteme de detecţie şi stingere şi altele. În cazul Institutului Matei Balş avizul a fost eliberat anul trecut în martie. Arafat a explicat că, în cazul spitalelor, este vorba în general despre clădiri vechi, care dacă nu ar fi modificate nu ar necesita autorizaţie, dar care necesită autorizaţie pentru că la ele s-au făcut lucrări de modificare, modernizare, compartimentare. În acest context, şeful DSU a arătat că, dacă în cazul unui restaurant se poate pune lacăt pe o clădire neautorizată, în cazul unui spital acest lucru ar avea consecinţe asupra pacienţilor. „Dacă am merge să închidem spitale şi să punem lacăt… Aici măsura trebuie să fie luată şi calculat, cum poţi să o aplici. (…) Să vii să închizi orice spital care nu are autorizaţia încă obţinută înseamnă să laşi oamenii fără unităţi sanitare”, a arătat Arafat. El a precizat că au fost şi cazuri în care s-au luat măsuri radicale în cazul unor spitale, cum ar fi situaţia unei secţii de terapie intensivă care fusese amenajată la mansarda unei clădiri şi care nu avea ieşire de urgenţă, iar în cele din urmă secţia a fost relocată.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.