Arafat, nervos când a fost întrebat dacă demisionează: „Doctorul Arafat nu e Superman! Ne vedeți când avem situații de urgență, nu ne vedeți când situația este OK!”

Șeful DSU, Raed Arafat, a fost vizibil iritat de întrebarea unui jurnalist, atunci când a fost chestionat dacă nu cumva simte nevoia să-și dea demisia după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța. Șapte oameni au decedat în această dimineață, după ce un incendiu puternic a cuprins salonul ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, secție ATI pentru pacienții Covid-19.

Vreți să spuneți că au murit oameni pentru că Arafat nu a demisionat?! Am explicat ce face DSU. Doctorul Arafat nu e Superman, care să rezolve toate problemele. Nici instituțiile aflate în coordonarea lui nu sunt instituții de supraputere să rezolve absolut toate problemele. Totul depinde de nivelul în care există competență pentru rezolvarea unei probleme. La acest moment, din păcate, noi am răspuns, am venit, am făcut tot ce este posibil… Nu eu, ci colegii care au venit.  Se știe că au fost controale făcute. Se știe că au fost sesizări făcute. Urmează să stabilească dosarul penal și procurorul care sunt responsabilitățile pe linie penală și vina și așa mai departe”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat rolul Departamentului pentru Situații de Urgență pe care, de altfel, îl coordonează, cu toate precizările privind intervenția în cazul unor situații grave. Asta după ce a fost întrebat dacă are ceva să-și reproșeze după incendiile care au avut loc în mai multe spitale din țară, în ultimul an și unde și-au pierdut viața peste 30 de oameni.

Eu sunt șeful Departamentului Pentru Sitauții de Urgență. DSU are două roluri. Principalul rol este coordonarea structurilor de intevenție în situațile de urgență. Din păcate pe noi ne vedeți când avem situații de urgență, nu ne vedeți când situația este ok și eu apar când există o problemă gravă, că dacă nu e gravă nu apar eu și sunt colegii mie pe plan local care apar și vorbesc. Vin când este ceva grav. În rolul departamentului IGSU are un rol pe partea departamentului de prevenire și control. Eu puteam să spun că e o problemă dacă IGSU nu venise să controloeze de mai multe ori, dacă IGSU a scăpat să alerteze că există o problemă. De aici există o problemă executarea soluțiilor nu mai aparține de Departamentul pentru Situații de Urgență, nici de doctorul Arafat, nici de IGSU, nici de ministrul de Interne”, a explicat Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, a fost întrebat în contextul incendiului de la Constanța, în care au murit 7 oameni, dacă unitățile de terapie intensivă sunt bombe cu ceas.

Eu nu pot să spun bombe cu ceas. Au fost făcute controale. La  secțiile ATI după cazurile de la Piatra Neamț și Balș au fost puse senzori de oxigen și sper că au deja toți managerii astea…. În rest, dacă se respectă regulile, riscul e redus: dacă salonul este aerisit și senzorul funcționează”, a precizat Raed Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, și colonelul IGSU care a coordonat intervenția au răspuns întrebărilor jurnaliștilor după tragedia de la Constanța. Coordonatorul intervenției a explicat modul de extragere a victimelor:

Pacienții erau pe paturi. La momentul respectiv am considerat că este mult mai rapidă evacuarea folosind procedeul pe care l-am aplicat la fața locului. Saloanele erau micuțe, erau de 1-2 pacienți fiecare și holul fiind comun s-ar fi creeat o aglomerație încercând să introducem toate paturile în acel hol. La monentul respectiv am considerat că este mai facil să le extragem pe fereastră.”

Coordonatorul operațiunii nu a putut preciza dacă dimensiunile ușilor ar fi permis scoaterea paturilor pe hol.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.