Arafat învinuiește Parlamentul: „Întârzierea certificatului verde descurajează vaccinarea!”

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat vineri că rata vaccinării scade din cauza faptului că parlamentarii întârzie să adopte certificatul verde

Considerați că întârzierea adoptării certificatului verde în Parlament descurajeazăa vaccinarea?”, a fost întrebat Arafat, într-o conferință de presă.

„N-am cum să vă spun că nu e așa. Da. Da, sigur. Clar descurajează. Pentru unii, cel puțin, ăsta a fost un motiv ca să se vaccineze. Așa că întârzierea certificatului verde înseamnă mai puțin vaccinați pe zi. Când vor deveni lucrurile o certitudine, atunci persoanele ezitante poate vor decide să se vaccineze. Avem nevoie de acest certificat în cel mai scurt timp”, a răspuns șeful DSU.

Introducerea certificatului verde a fost respinsă de Senat și urmează să intre la vot final în Camera Deputaților. Partidele nu se înțeleg pe măsurile care să fie introduse. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că situaţia privind pandemia de COVID-19 este mai bună decât în urmă cu o săptămână şi că acum există locuri la terapie intensivă. Cu toate acestea, spune Arafat, este de așteptat să avem și un al cincilea val, cu un impact asemănător celui din valul patru, dacă nu va crește rata de vaccinare.

La acest moment, situaţia e ceva mai bine decât prezentarea de săptămâna trecută, cel puţin acum putem spune că există şi un număr de locuri libere de terapie intensivă în ţară, motiv pentru care transferuri în alte ţări acum începem să vedem dacă mai este necesar, dar urmărim cu atenţie situaţia asta şi, dacă va fi necesar, vom realiza şi alte transferuri”, a spus Arafat în cadrul conferinței săptămânale de presă de la Ciolpani.

El a subliniat că impactul pandemiei asupra persoanelor vaccinate este unul redus, în timp ce persoanele nevaccinate sunt cele mai expuse.

„Aş vrea să parafrazez ce a zis unul dintre responsabilii cu sistemul sanitar din Germania, că la acest moment începe să se transforme în pandemia nevaccinaţilor, având în vedere că impactul pe persoanele vaccinate este mic, cu excepţia unui moment pe care nimeni nu vrea să-l vadă, şi anume să apară o variantă care să nu mai răspundă la vaccinurile care au fost administrate”, a arătat Arafat.

Şeful DSU adăugat că, din punctul său de vedere, un val 5 al pandemiei este posibil şi cu cât va fi o rată de vaccinare mai mică, cu atât poate să aibă un impact similar cu cel prin care tocmai a trecut ţara noastră.

Un val cinci este posibil, nu pot să spun la ce moment, dar este posibil şi cu cât avem rata de vaccinare mai mică, un val cinci poate să aibă un impact cum a fost acest val care a trecut acum. Diferenţa între val cinci, care oricum poate că va veni, cu un procent mare de vaccinaţi şi unul cu procent mai mic de vaccinaţi este impactul major pe sistemul sanitar”, a subliniat Raed Arafat.

Autoritățile au anunțat vineri că au fost înregistrate 4.844 de cazuri noi de COVID, după efectuarea a 48.406 teste. De asemenea, au fost raportate 307 decese, dintre care 21 anterioare intervalului de referință. 1.733 de persoane sunt internate la ATI, în scădere față de ziua precedentă când erau internați cu 39 mai mulți pacienți. În urmă cu o săptămână, pe 5 octombrie, erau anunțate 8.268 de cazuri noi din 57.801 teste.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.