Arafat: „În final, tulpina Omicron va ajunge PESTE TOT! NIMENI nu va putea s-o oprească! Trebuie soluții pentru MODIFICAREA vaccinurilor”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, avertizează că noua tulpină Omicron se va răspândi în toată lumea și că nu poate fi oprită. El atrage atenția însă că acest lucru nu trebuie să-i împiedice pe oameni să se vaccineze în continuare, pentru că tulpina nu este încă predominantă, iar vaccinurile sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus care sunt în prezent în circulație. Raed Arafat a declarat că nu se discută despre închirerea granițelor Europei în fața noii variante Omicron, ci doar restricții pentru cetățenii care vin din zonele afectate de noua tulpină.

Noi, la acest moment, aplicăm regulile pe care se aplică la nivel european. La acest moment nu se discută în Europa de închidere de granițe, dar se discută de limtare de acces pentru cetățenii din țările respective și persoanele care se repatriază să intre printr-un mecanism mai strict de carantinare”, a afirmat Raed Arafat duminică, precizând că o țară ca Marea Britanie, care este o insulă, este ușor de închis, lucru care nu se poate aplica Europei.

Șeful DSU a mai adăugat că varianta Omicron se va răspândi în toată lumea și că autoritățile încearcă să întârzie acest lucru cât mai mult posibil, pentru a găsi soluții:

„În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav… Deci astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni.”

El a ținut să mai precizeze că apariția unei tulpini noi nu trebuie să-i oprească pe oameni să se mai vaccineze.

„Vaccinurile sunt funcționale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu știm încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina atsa eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă. Și atunci vaccinul în continuare protejează și este soluția pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă… Poate între timp se vor găsi soluții tot prin modificarea vaccinurilor”, a mai spus Raed Arafat.

Secretarul de stat Raed Arafat a comentat, duminică, după ședința de Guvern, despre o posibilă închidere a granițelor în Europa.

Am cerut cetățenilor români să evite aceste zone. Acum, la nivel european, nu se discută de închiderea granițelor, dar se va impune verificarea strictă și carantinarea. În Europa nu văd ca soluție închiderea granițelor”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat și șeful DSU, Raed Arafat, a spus, duminică, după ședința de Guvern, că nu comentează declarațiile premierului Nicolae Ciucă și ale miniștrilor cu privire la ceea ce se va întâmpla cu certificatul verde.

Nu am ce să spun, e o discuție care va fi la nivelul Guvernului și în Parlament. Sunt declarații ale premierului, miniștrilor, nu le comentez. Vom vedea care va fi decizia finală”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că nu vor exista interdicții pentru oamenii care doresc să participe la parada de Ziua Națională, dar aceștia vor trebui să poarte mască și să respecte distanțarea fizică.

Interdicția de a intra în zonă pentru persoanele nevaccinate se aplică numai zonei oficiale, nu și zonei din apropiere unde stau oamenii. Acolo se aplică doar regulile de sănătate publică și purtarea măștii care este obligatorie”, a declarat Raed Arafat, duminică, la finalul ședinței de Guvern.

În zona oficială și la recepțiile oficiale se poate intra doar cu certificatul verde, iar numărul participanților este limitat, a precizat Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *