Arafat: „Este IMPOSIBIL să asigurăm condiții de normalitate! TOATE spitalele vor primi pacienți Covid”

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat marți seară că sistemul actual medical nu se află într-o situația normală. El face apel la medici și le transmite că trebuie să înțeleagă că pandemia a schimbat modul în care ei își fac datoria.

Din păcate nu suntem într-o situație normală. Ne desfășurăm activitatea într-o perioadă dificilă. Modul de lucru normal  nu-l putem invoca. Înțeleg că medicii sunt obosiți, dar impactul cere și măsuri specifice. Poate unii nu sunt obișnuiți. Am văzut azi discuția cu terapia intensivă de la Timișoara. Nu înseamnă că unitatea nu a salvat vieți. Problemele care apar le rezolvăm. Este imposibil să asigurăm condiții de normalitate. Avem nevoie de personal în plus. N-ai cum să asiguri un număr ideal de medici pentru toți. Orice este posibil de rezolvat îl facem.  Colegii din teren trebuie să înțelegă că nu suntem într-o fază de normalitate”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai apreciat că situația este grea în sistemul medical, dar în perioada următoare va fi și mai dificil pentru că presiunea pe spitale va fi din ce în ce mai mare. Din aceste motive, în toate spitalele vor fi internați pacienți cu COVID-19.

Ne așteptăm să crească numărul de cazuri. Vă dau niște cifre ca să vedeți despre ce vorbim. Avem 615 localități care au între 1,5 și la 3 la mie, 255 de localități cu peste 3 la mie, 44 municipii între 1,5 și 3 la mie, și 15 orașe cu peste 3 la mie. De aici vine presiunea și presiunea pe ATI. Măsurile luate pot duce la o curbă descendentă. Am discutat cu domnul ministru Tătaru. Spitalul Mlaxa va fi transformat în spital COVID. S-a stabilit un număr de paturi suplimentare pentru COVID. Un etaj de la Spitalul Pantelimon va fi pentru COVID. La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienți COVID. Sunt mai multe județe care ne-au cerut ventilatoare pentru a suplimenta numărul de paturi. De exemplu, Mureș, Vâlcea și la Iași. În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU a arătat că România poate avea în plus 400 de paturi la Terapie Intensivă și nu va ajunge în situația Italiei, unde medicii au trebuit să aleagă între pacienți, pentru a decide cine va fi intubat, pentru că avea șanse e supraviețuire, și cine nu. Arafat este, însă, contrazis de la Ploiești, unde admiterea pacienţilor în secţia de Terapie Intensivă s-a făcut până în acest moment în ordinea gravităţii, unitatea confruntându-se cu o lipsă de locuri la ATI.

Nu suntem acolo. Avem resurse, noi avem în stocuri ventilatoare, materiale, echipamente. putem suplimenta încă 400 de paturi de ATI. Acest lucru depinde de resursa umană. Există un e fort major pentru a face față și să nu ajungem să fim depășiți. Cel puțin și în alt oraș. Lumea începe să înțeleagă pentru că au cunoștințe care au ajuns la ATI. Populația începe să sesizeze că biata gripă este mult mai serioasă. Au văzut că apropiații lor au ajuns într-o situație grea. Avem un coleg pompier care a ajuns la Terapie Intensivă. Mai sunt tentative de a da informații greșite, de a căurta vinovați. Acum este momentul de a lucra toți, împreună. este momentul pentru a veni în sprijinul corpului medical”, a mai spus Arafat.

Potrivit șefului DSU, studenții care termină în acest an Facultatea de Medicină vor fi angajați imediat în sistem, deoarece există o criză majoră de cadre medicale. El speră prin aceste măsuri că va da un suflu sistemului medical, afectat atât de puternic de criza Covid-19.

Problema e că în București avem câteva sute de cazuri pe zi. De aici 5% au nevoie de ATI. (…) În unitățile de primiri urgențe stau pacienți pentru că nu au locuri la ATI. Peste tot apar situații grave, asemănătoare cu Ploieștiul Sunt situații la ATI când medicii fac Covid. Nu e o zi fără să detașăm un număr important de medici. Ce mă bucur e că CCR a respins plângerea Avocatului Poporului, care ne-ar fi pus într-o situație dificilă. Deci putem detașa în continuare. Decuplarea aparatelor la pacienții care n-au șanse din păcate colegii din alte țări au mutat de la unii la alții pacienți ventilatoarele. Soluția optimă e creșterea numărului de locuri, de medici și așa mai departe. Urmează să anunțăm soluția la resurse umane. Mulți au terminat acum și vrem imediat să-i cooptăm în sistem. Va fi, sper, o soluție ok ca să acoperim nevoile”, a concluzionat Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.