Arafat: „Elevii și profesorii NU mai pot veni la școală cu măști textile”

Raed Arafat – șeful DSU a confirmat faptul că elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile. Se vor purta doar măști sanitare și FFP2.

Măștile în școli vor fi doar medicale, chirurgicale, nu textile. Până acum au fost mixte, dar acum se schimbă asta”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat pentru Edupedu.ro.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 5 ianuarie 2022, Hotărârea numărul 1 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Începând de sâmbătă, masca textilă va fi interzisă. Se vor purta doar măști medicale și cele FFP2.

Măştile FFP2 asigură o protecţie ridicată împotriva prafului, fumului şi aerosolilor solizi şi lichizi, dăunători sănătăţii. Preţurile măştilor FFP2 variază în funcţie de gradul de protecţie, de producător şi de comerciant. Pe emag, de pildă, preţurile măştilor FFP2 încep de la 1,45 lei per bucată putând ajunge până la 82 de lei în cazul unei măşti cu valvă şi grd de protecţie ridicat. Spre exemplu, o mască FFP2 simplă, cu cinci straturi, nesterilă, costă 1,93 lei. Setul de zece bucăţi poate fi achiziţionat cu 19,04 lei, cel de 50 de bucăţi – 39, 92 lei, iar cel de 100 de măşti – cu 99,96 lei. Dacă optezi pentru varianta unei măşti FFP2 M3, cu protecţie mai ridicată decât cele simple, o poţi achiziţiona la preţul de 9,52 lei bucata, în timp ce măştile FFP2 M3 cu valvă sau supapă costă 15,97 lei bucata. Masca FFP3 KN99 cu 5 straturi şi protecţie ridicată ajunge la 29 lei bucata.Pentru a verifica preţurile pe emag, nu trebuie decât să introduci „mască protecţie ffp2” în câmpul de căutare şi să selectezi câteva filtre: preţ crescător sau descrescător, preţ set sau preţ bucată, mască adulţi sau mască copii.

Pe shopmania.ro, de pildă, cea mai ieftină mască FFP2 costă 1,49 lei. De pildă, masca de protecție respiratorie cu filtrul protector KN95 (N95), de la DEXXON MEDICAL, costă 5 lei, în timp ce setul de 20 de bucăţi costă 85 de lei. Aceasta interceptează aerosolii, praful, particulele de smog și polenul. Masca de protecţie certificat FFP2 cu filtru de carbon poate fi achiziţionată cu 5,80 lei bucata. Masca medicală reutilizabilă FFP2 (>95%) cu valvă costă 13,89 lei.

Medicul Beatrice Mahler a explicat de ce măștile FFP2 sunt mai eficiente decât cele chirurgicale, obişnuite.

O mască FFP2 se fixează mult mai bine pe față, protejează mai bine. Mai mult decât atât, neexistând posibilitatea reutilizării, șansele să o încărcăm de floră sunt mai mici. E o măsură care asigură o protecție mai mare. Eu pot să vă spun doar că nu putem să vorbim de protecție decât dacă recomandăm produse care au fost testate. Măștile textile nu au fost testate niciodată. Atunci când vorbim de protecția în fața unei infecții virale, măștile recomandate sunt cele care au fost supuse unui test medical”, a spus Mahler.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.