Arafat, despre responsabilii de la „Victor Babeș”: „Nu îi stabilesc eu, îi stabilesc anchetatorii. Altă întrebare!”

O şedinţă de urgenţă a avut loc luni seară la Guvern. Au participat, printre alții, premierul Florin Cîţu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi şeful DSU, Raed Arafat. Ședința a avut loc în contextul unei alte tragedii produsă luni după-amiază după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Trei pacienți au murit, iar alți cinci au fost transferaţi. După această ședință, premierul Florin Cîțu a avut, de la 23:00, declarații de presă. După Cîțu, a vorbit Raed Arafat, care a precizat faptul că nu se simte responsabil nici de această tragedie. Șeful DSU a explicat chestiunile tehnice și a subliniat că responsabilii vor fi stabiliți de anchetatori, nu de el.

Ventilatoarele, de fabricație americană, deci nu sunt slabe, când se depășește 6 bari intră în sistem de autoprotecție și se opresc. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi și s-a creat situația din interiorul unității mobile. Colegii au încercat să ventileze pacienții. Nu erau toți intubați și au fost trimise ambulanțe. Este de menționat – fapt anunțat – era un reprezentant al firmei în curtea spitalului, dar nu a dorit să intre în TIR, având în vedere că sunt pacienți covid, chiar dacă i se ofereau echipamente, a preferat să rămână afară și a dat indicații. Unii pacienți – chiar ventilați manual – au intrat în stop, nu s-a reușit să fie resuscitați. În acest moment e o anchetă și care va stabili după audieri ce s-a întâmplat acolo. Cert este că în jurul orei 16:25 – dacă e corectă informația – s-ar fi crescut presiunea brusc, asta explică clar urgența care a apărut. Personal am aflat după 17:00. (…) Telefonul meu a sunat din 10 în 10 secunde. Nu am răspuns la nici un telefon, decât la cele corelate cu incidentul. Rolul nostru este să gestionăm, ulterior răspundem la telefoane. Dacă răspundeam la telefoane nu mai discutam cu colegii noștri, e normal oriunde. Nu aveam cum să intru la televiziuni, că dacă intri la una intri la toate și nu mai ai timp de partea pragmatică. Între timp, noi am emis un comunicat cu toate detaliile. (…) Pandemia este un dezastru. România a făcut față și dacă vedem unde eram anul trecut și unde suntem acum… suntem foarte departe. Sistemul continuă să fie sub presiune pentru că și cazurile se schimbă. Bolnavii vin tardiv la spital și asta pune presiune. Nu am ajuns la 1.600 paturi funcționale, dar ieri aveam 1.530. (…) Eu nu pot să stabilesc responsabili, nu sunt judecător. Sunt anchete… la Piatra Neamț, Balș, aici; în situația asta de presiune maximă încercăm să facem tot posibilul să evităm situații de urgență. Responsabilii îi stabilesc anchetatorii”, a spus Raed Arafat.

Întrebat din nou dacă se simte responsabil de seria de tragedii, șeful DSU a precizat: „Altă întrebare!

Ofițerii Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei se află, luni seara, la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3 din 8 pacienți aflați într-un tir ATI au murit după ce ventilatoarele de oxigen s-au oprit în urma unei pene de curent. După ce criminaliștii vor aduna probele din tirul morții, anchetatorii vor începe audierile. În fața polițiștilor și procurorilor vor ajunge medici, asistente care lucrau acolo, reprezentantul firmei care se ocupa de acele ventilatoare și a refuzat să intre în interior, dar și reprezentanții firmei care a produs echipamentele respective.

Deși tragedia a avut loc în jurul orei 17:00, Vlad Voiculescu și Raed Arafat au dat comunicate de presă abia după ora 20:30, când informația a ajuns în presă, păstrând tăcerea în jurul tragediei. Din aceste motive, Jandarmeria Română a trimis efective impresionante în jurul spitalului. Zeci de jandarmi se află la fața locului și au amplasat garduri de protecție, în așteptarea unor eventuale proteste, așa cum s-a întâmplat vinerea trecută, la Spitalul Foișor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *