Arafat, despre… fermitatea în școli: „Nu vrei să porți mască? Ieși afară!”

Secretarul de stat din cadrul MAI, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat miercuri seară că cel mai greu o să fie în perioada următoare cu elevii care au trăit într-un mediu în care au existat opinii negaționiste, fie că vorbim de familie, prieteni sau cunoscuți.

„E clar că la început va fi greu. (…) Regulile se respectă prin educație, prin recunoașterea riscului. Faptul că recunoaștem că există un risc și știm care sunt regulile ne ajută să ducem riscurile la minim. Asta înseamnă începerea școlii și nu numai a școlii, dar și a activităților de lucru, pentru că sunt multe lucruri care încep acum. Copilul va înțelege regulile dacă i le explicăm. Mai greu va fi cu cei care au stat într-un anturaj care nu recunoșteau existența virusului. La fel se va comporta în școală dacă părinții sunt negaționiști. Profesorii poate sunt cei mai în măsură să știe cum se comportă elevii în școală. Clar că sunt unii care nu vor respecta, dar revine rolul școlii să explice și să impună regulile. Dacă școala impune ferm regulile atunci copilul înțelege că trebuie să le respecte. Copilul trebuie să vadă exemplul la școală și acasă. Unele canale au promovat că nu e bună masca, deci e clar că acest lucru face mai greu. Elevii au internet și văd aceste postări. E clar că la început va fi greu. Nu vrei să porți mască? Ieși afară! Va conta foarte mult ce a auzit copilul de la anturajul lui. Copilul ar putea să fie vector de transmitere în familie. El este, totuși, scutit de manifestarea gravă a acestei boli. Poate că la universitate va fi mai ușor. Sunt de exemplu două exemple la Facultatea de Medicină: cursurile și pratica. Medicina nu o poți face online. Sunt meserii pe care nu poți să le înveți online. La un moment dat trebuie găsită o modalitate. E o provocare acest lucru Noi încă suntem în fața unei boli, dar știm totuși puțin. Orice boală o descoperi pe parcursul unor mai multor luni și ani și să apuci să corelezi informații despre boală”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a subliniat că nimeni nu poate garanta că, după începerea şcolii, copiii nu se vor îmbolnăvi, însă dacă li se va explica ce trebuie să facă și de ce este atât de important, aceștia vor înțelege pericolul, iar riscul va scădea semnificativ.

Nu poți să elimini riscul 100%, nu există așa ceva nu poți garanta fară risc 100%, dar poți diminua dacă se respectă regulile. Regulile se respectă prin educație, prin recunoașterea riscului. Faptul ca recunoștem că exista un risc și știm care sunt regulile și sunt simple, nu sunt atîât de complexe, ne ajuta să-l reducem la minim. Asta înseamnă începerea școlii aum și nu numai a școlii, și a activităților, pentru că sunt multe lucruri care încep acum. (…) Clar că copiii trebuie să fie educați și să li se explice. Copilul înțelege dacă îi explici, nu vobim de copilul de 4 ani, dar vorbim de copilul de 6-7-8-11 ani, va înțelege dacă îi explici corect, dacă comportamentul în familie era de a respecta recomandările. Dacă comportamentul în familie a fost de nu recunoaște că există virusul, copilul va merge și va face același lucru în școală. Mai greu va fi pentru copii a căror anturaj a fost unul care nu recunoaște prezența virusului”, a mai spus Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.