Arafat: „Dacă la Constanța era în regulă, nu trimiteam CONTROL. Se dispun măsuri ÎMPOTRIVA POMPIERILOR!”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi, referindu-se la discuţiile din spaţiul public privind achiziţiile de materiale în timpul pandemiei, că este „cea mai politizată situaţie de urgenţă”, subliniind că efortul IGSU şi a altor instituţii a fost „umbrit de acuzaţii false de cele mai multe ori„.

Pot să spun, din păcate, dacă vorbim de criza prin care am trecut şi prin care trecem acum, este cea mai politizată situaţie de urgenţă prin care am trecut până acum, lăsând la o parte toate celelalte prin care am trecut. Este cea mai politizată şi cea mai controversată, în sensul în care foarte multe opinii, foarte multe păreri, şi este normal, având în vedere durata lungă de existenţă a ei, dar a avut acest lucru şi impact, pentru că efortul făcut de instituţiile de achiziţii, de IGSU, întotdeauna a fost umbrit de acuzaţii, false de cele mai multe ori şi explicabile întotdeauna în mod corect, dacă eram întrebat despre modul de achiziţie, modul de transfer, de ce am făcut transferul cu Ministerul Apărării, de ce nu am lăsat o firmă să aducă materiale când nu exista transport internaţional funcţional. Toate aceste discuţii au umbrit un pic această activitate extraordinară, pentru care trebuie să le mulţumim tuturor care s-au implicat în ea şi care au făcut posibil să se realizeze dotarea la timp a personalului nostru de intervenţie”, a spus Raed Arafat.

Declaraţia a fost făcută în cadrul prezentării bilanţului activităţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a instituţiilor subordonate pe anul 2020. Cu același prilej, Arafat a admis că în cadrul intervenției pompierilor de la Constanța au existat nereguli, tocmai de aceea a fost trimisă o echipă IGSU pentru a face ancheta. Arafat a explicat că în cursul acestei zile vom avea raportul și măsurile dispuse împotriva pompierilor.

Din moment ce am trimis acolo o echipă de control de la IGSU, înseamnă că și noi am constatat că au existat nereguli, că altfel nu trimiteam. Colegii de la IGSU vor investiga ceea ce s-a întâmplat acolo și vor emite cu raport cu toate neregulile. De exemplu, ni s-a dat o oră pe care noi am comunicat-o și ulterior am aflat că nu aceea a fost ora. Nu comentez imaginile, dar colegii care au fost acolo vor elabora un raport. Astăzi veți avea raportul IGSU și măsurile care vor fi dispuse”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai spus că autoscara defectă de la Constanţa, trimisă la un incendiu soldat cu decesul unei femei care a căzut în gol de la etajul 6 al imobilului, era cumpărată printr-un program transfrontalier româno-bulgar.

„Autoscara care era defectă la Constanţa şi care era în apropierea locului incendiului şi pentru care nu s-au solicitat fonduri pentru repararea ei (…) face parte din cele achiziţionate de Constanţa printr-un program transfrontalier româno-bulgar, deci e achiziţionată prin anii 2010-2012”, a spus Arafat, la finalul prezentării Raportului de activitate al DSU şi al instituţiilor aflate în coordonarea acestuia. El a arătat că, din 2017 până în prezent, au intrat în dotarea inspectoratelor peste 80 de autoscări noi.

„Nu sunt acum judeţe fără autoscări, sunt localităţi fără autoscări noi, care mai deţin autoscările vechi funcţionale. Mai vin încă 18 platforme de salvare de la înălţime, care sunt deja în curs de achiziţie la IGSU, e finalizată din ce ştiu licitaţia, (…), deci o să putem vorbi în perioada următoare de peste 135-140 de autoscări, autoplatforme de salvare luate după anul 2010”, a mai menţionat Arafat.

Şeful DSU a adăugat că celelalte trei autoscări primite de Constanţa sunt cumpărate de IGSU, recent, prin fonduri europene.

„Dacă noi consideram că totul a fost perfect, nu era trimisă de IGSU o echipă de anchetă sau de investigaţie care să verifice. Faptul că s-a trimis acolo o echipă, înseamnă că ne-am sesizat că ceva n-a mers corect. Unul dintre lucrurile investigate de echipa respectivă este raportarea greşită către noi. Mi s-a dat o oră, pe care noi am comunicat-o, pentru ca ulterior să găsim că nu asta a fost ora”, a afirmat Arafat.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care pompierii au intervenit la incendiul izbucnit marţi la un bloc din Constanţa, soldat cu decesul unei femei care a căzut în gol de la etajul 6 al imobilului. Dosarul a fost deschis în urma unei autosesizări a Parchetului Militar, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniela Dediu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.