Arafat anunță când scăpăm de valul 4: „Prin luna decembrie, ianuarie…”

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat mai multe măsuri pentru creșterea capacității de tratare a bolnavilor de COVID-19 la terapie intensivă. În acest context, șeful DSU a afirmat că se speră că valul 4 al pandemiei va fi depășit în decembrie sau ianuarie. Printre măsurile luate se numără operaționalizarea spitalelor modulare și a TIR-urilor ATI, precum și amânarea concursului de specialitate pentru rezidenții de terapie intensivă, astfel încât aceștia să poată fi folosiți în spitalele modulare și în alte unități medicale unde este nevoie de personal suplimentar.

Spitalele militare modulare sunt la capacitatea loc maximă. Sunt activate și cele două spitale de la Constanța și Timișoara. La Lețcani o să-și reia activitatea. Deja avem lista personalului pe care îl asigură Iașiul și mai este o completare la personalul respectiv prin detașare. Va începe cu un număr de paturi și va crește în 48 de ore la un număr mai mare, pentru că se așteaptă un stocator de oxigen care să ajungă. Astăzi și ieri au fost discuții în acest sens. Mai avem unitățile mobile de ATI care două sunt operaționale și sunt trei care le putem trimite la solicitare oriunde este nevoie, cu condiția să le asigurăm personalul. De altfel, cu acordul Ministerului Sănătății a fost emis un ordin prin care se amână examenul de specialitate pentru aproape 120 de rezidenți de terapie intensivă, până în luna ianuarie, astfel încât să putem să detajăm rezidenții acolo unde este nevoie de ei, urmând să susțină proba practică către sfârșitul anului, prin luna decembrie, ianuarie, când sperăm să trecem de acest val. A fost o deczie de a găsi încă 120 de rezidenți care sunt aproape speciliști, le lipsește doar ultima probă de examen, dar care vor fi de foarte mare folos în lupta cu acest virus”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, afirmă că ordinul privind amânarea unor intervenții medicale reprezintă o prioritizare necesară în contextul actual, cu secțiile ATI pline. Arafat afirmă că nu se închid spitale, iar decizia de amânare a unor intervenții aparține medicului, nu se face prin ordin sau prin decizie a managerilor de spitale.

Ordinul nu închide spitale. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii. Persoanele care au nevoie de investigații, care au probleme și vor să fie consultate merg pe același mod pe care au mers: medic de familie -ambulatoriu de specialitate și pot fi consultați. Ordinul pune o prioritizare în cazurile ce pot fi amânate în situația în care ne aflăm. Decizia ce caz poate fi amânat și ce caz nu poate fi amânat este a medicului. Nu se face nici prin ordin, nici de către emitentul ordinului, nici de managerul spitalului. Am dat exemplu: în loc să am resurse, anestezist, oxigen pentru o operație de hernie de disc care poate fi făcută și peste două săptămâni, prefer ca anestezistul să fie la ATI să îngrijească un pacient care poate peste o oră sau două să fie în stop cardiac. Este prioritizarea resurselor ce am făcut. Este un principiu foarte cunoscut în domeniul medicinei de dezastre. Nu suntem nici prima, nici ultima țară care ia asemenea măsuri. Este o măsură temporară, pe 30 de zile”, a declarat Arafat, după ședința de guvern. Spitalele publice suspendă pentru 30 de zile operațiile și tratamentele care nu sunt urgente. Măsura nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care au nevoie de controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni incologice sau care necesită proceduri de dializă. Fiecare caz este analizat de medicul care tratează bolnavul respectiv și decide dacă operația sau tratamentul în spital se pot amâna sau nu. Medicii din spitalele în care nu se mai fac operații vor fi detașați pe secțiile COVID”, a mai spus Arafat.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în contextul declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgenţă, dr. Raed Arafat, care a anunțat în data de 4 octombrie, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții. Raed Arafat a făcut o serie de declarații halucinante referitoare la Ordin, după ședința de guvern. El a afirmat că i s-a spus, fără a preciza cine i-a spus, că Ordinul nu trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial și apoi a recunoscut că documentul nu respectă nici măcar Constituția.

Este un ordin care este publicat deja pe toate site-urile de mass media şi peste tot. Nu face parte din ordinele care ni s-a spus că trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial. Plus, este un ordin de management şi de triaj într-o situaţie de dezastru şi, îmi pare foarte rău, dacă medicina de dezastre nu este în concordanţă cu Constituţia, eu, ca medic, până mi se spune să mă opresc, din cauza Constituţiei, trebuie să respect salvarea vieţii şi principiile pe care le-am învăţat în acest domeniu.”, a spus Raed Arafat.

Întrebat cum vede faptul că pacienţii ar putea ataca în contencios administrativ acest ordin, Arafat a răspuns că va explica şi în faţa instanţei motivele pe care le-a avut în vedere.

Normal, este dreptul oricăruia să se îndrepte în justiţie. Vom explica în justiţie ce am făcut. Sperăm să înţeleagă lumea. Medicina are reguli şi principii. Cine vrea să vadă ce am aplicat – dacă respectă principiile internaţionale ale medicinei şi, mai ales, ale situaţiilor de dezastre medicale – o să înţeleagă că nu am ieşit deloc din normalitate şi din ce s-ar face în orice ţară„, a spus el.

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că liberalii au fost amendați după Congres, dar problema este că în România sunt amenzile în cuantum destul de mic. Arafat a dat exemplul unui club care a organizat toată noaptea o petrecere, iar amenda ”o plătește din consumația de la 2 mese”.

Noi avem regula făcută de mai mult timp, nu numai pentru partide și dacă au o întâlnire pentru statut, statutară să se poată organiza, dar cu respectarea regulilor. Știți că au fost amendați, știți că au primit amendă de la autoritățile publice. Când s-au făcut amenzile mai mari s-a supărat lumea și au zis că sunt prea mari. În alte țări amenzile sunt foarte mari, te lasă să te gândești de 1000 de ori până când vei încălca legea. Spre exemplu, în weekend-ul trecut am primit imagini de la un club din România care a ținut party până dimineață. Amendă au primit, dar cred că au și bugetat-o dinainte, au scos-o din consumația la 2 mese. Asta este situația!”, a spus Raed Arafat, la DigiFM.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit miercuri seara, la Antena 3, despre soluțiile oferite managerilor de spitale, care se tem de riscul unui incendiu, după tragedia de la Constanța.

Soluția este să respectăm toate regulile care sunt de prevenire stabilite cu pompierii. Să ne îngrijim de bolnavi, să încercăm să reducem impactul pe sistemul sanitar, cât mai mulți să se vaccineze, măcar să nu mai ajungă în Terapie Intensivă. Noi încercăm să creștem capacitățile în siguranță. Asta nu înseamnă că putem garanta un risc 0, pentru că nicăieri în lume nu se garantează un risc 0„, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Detașăm personal, tocmai ca să completăm personalul tocmai ca un salon să nu rămână nesupravegheat, mai ales pe zona de Terapie Intensivă. Soluția este ca oamenii să nu mai asculte nimic din îndemnurile împotriva vaccinării. Să se trateze așa cum spun medicii, și cine poate să se vaccineze cât mai repede” a mai spus șeful DSU.

Spitalele publice vor suspenda pentru 30 de zile intervențiile chirurgicale și internările care nu reprezintă urgențe. Cu alte cuvinte, oamenii nu vor mai fi primiți în spitale pentru controale și tratamente. Decizia anunțată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a stârnit panică în rândul bolnavilor cronici care spun că nu știu dacă își vor putea continuă curele.

„Cine citește ordinul va vedea că permite continuarea intervențiilor și tratamentelor acolo unde nu se pot amâna. Clar că urgențele nu se amână. Cazurile onologice sunt menționate ca excepții, acolo unde tratamentul trebuie să se desfășoare, și nu blochează activitatea activitatea ambulatorie. Dar într-o situație cum este cea în care ne aflăm, noi, ca medici, treaba noastră este să prioritiam și să alocăm resursele acolo unde este nevoie, astfel încât să salvăm cât mai mulți oameni”, a explicat Read Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că solicitarea de a avea o mașină de pompieri în curtea spitalului nu este fezabilă, dar fiecare spital ar trebui să aibă, conform legii, personal autorizat pentru a verifica instalațiile de energie.

Nu există! Să păzești spitalele cu mașină de pompieri, nu există. Asta înseamnă să ai câte o mașină la fiecare spital din țară și asta nu se poate. Legea spune că fiecare instituție trebuie să aibă personal propriu de prevenire, să verifice situația energetică. Personal propriu este că ai pe tură 2-3 pompieri care verifică pe partea asta de prevenție. Nu poți să pui o mașină de pompieri să păzească spitalul, asta nu se întâmplă nicăieri în lume. Incendii în spitale au fost și în afară, în alte țări. Asta nu scuză ceea ce s-a întâmplat la noi, dar nici să nu credem că doar la noi se întâmplă.”, a spus Raed Arafat, la DigiFM.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!