Arafat a făcut o nouă CRIZĂ de NERVI în privința RETRAGERII cetățeniei! „Dacă discutați cu dr. Arafat, bine; dacă nu, LA REVEDERE! O să vedem dacă e un platou. Așteptăm să perfecționăm sistemul… Nu închidem orașele, va afecta economia”

Criză de nervi făcută, astăzi, de șeful DSU, Raed Arafat, pe tema retragerii cetățeniei sale. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în contextul declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgenţă, dr. Raed Arafat, care a anunțat în data de 4 octombrie, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții. Raed Arafat a făcut o serie de declarații halucinante referitoare la Ordin, după ședința de guvern. El a afirmat că i s-a spus, fără a preciza cine i-a spus, că Ordinul nu trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial și apoi a recunoscut că documentul nu respectă nici măcar Constituția. Astăzi, la conferința de la Ciolpani, Arafat a luat foc după ce a fost întrebat despre subiect: „Dacă aveți o întrebare care nu se referă la cetățenia doctorului Arafat, bine. Dacă nu, la revedere„, a răspuns șeful DSU.

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că România ar putea să se situeze pe un platou de cazuri Covid-19, în jurul numărului de 15.000 de cazuri pe zi. Situația o să fie mult mai clară zilele următoare.

Situația e în dinamică. Evoluția din ultima săptămână ne arată o creștere. Am avut și o cifră de 15.000 în timpul săptămânii. Acum e într-o scădere. O să vedem dacă e un platou, dar o să vedem pe parcursul zilelor viitoare. Vreau să spun că cifra de azi a celor decedați e doar cea care reprezintă în ultimele 24 de ore, la care se adaugă cele raportate în septembrie”, a spus Raed Arafat.

România a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru achiziționarea Tocilizumabum, un medicament folosit de bolnavii COVID 19. Solicitarea statului român apare după ce compania care produce medicamentul a anunțat că nu poate respecta contractul. Ministerul Sănătății (MS) a solicitat marți Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum.

Deja avem oferte clare din  partea Polonie și a prin programul RESCUE din partea Olandei pentru concentratoare și la Tocilizumabum încă așteptăm pentru că se pare că nu există numai la noi probleme de livrare. Există o discuție și privind un tratament pentru anticorpi monoclonali din Germania”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că România se află în discuții cu Ungaria pentru a putea prelua din pacienții aflați în stare gravă. Situația a apărut după ce nu mai sunt locuri suficiente la ATI.

Noi am explicat. E dificil să transportăm pacienți în exteriorul țării. În interiorul țării se zboară la distanță mică. În afară e mai greu, că e distanță lungă. Pacienții sunt în stare gravă și nu suportă transferul pe zona aeriană. Există discuții cu Ungaria și se fac facilități. Așteptăm să perfeționăm sistemul. Să vină și ungurii cu propunerea lor. Să facem cel puțin pe zona de graniță. Apoi pacienți din București ar putea să fie transferați la Arad, iar de acolo transportați în Ungaria”, a spus Raed Arafat.

Trebuie luate măsuri rapid”, a mai zis Arafat.

Șeful DSU a anunţat că România are oferte clare pentru a primi concentratoare de oxigen din partea Poloniei şi din partea Olandei, prin programul rescEU al Uniunii Europene. „La Tocilizumab aşteptăm pentru că problema livrării dozelor de către firma producatoare se pare că nu este numai în România, dar avem promisiuni”, a menţionat el.

Arafat a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că există oferte şi pentru Tocilizumab, dar sunt probleme cu livrarea dozelor de către firma producătoare.

„Referitor la solicitarea noastră la Protecţia Civilă Europeană pentru medicamentul Tocilizumab şi pentru concentratoare, deja avem pentru concentratoare oferte clare din partea Poloniei şi din partea programului rescEU al Uniunii Europene din partea Olandei şi la Tocilizumab aşteptăm pentru că problema livrării dozelor de către firma producatoare se pare că nu este numai în România, dar avem promisiuni şi sunt mai multe ţări partenere din cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană care încearcă să găsească soluţii să ne sprijine şi există o discuţie deja pe un medicament pe anticorpi monoclonali cu Germania, care se perfecţionează la acest moment, care urmează din nou să fie oferită o cantitate, dar aceste lucruri se vor confirmă în final când intră în Mecanism, cel puţin concentratoarele de oxigen din partea Poloniei şi cele din partea programului rescEU aici clar că ele sunt deja oferite şi urmează să stabilim modul în care vor fi aduse în România şi când vor ajunge în România ca să putem să le folosim”, a afirmat Raed Arafat.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marţi, solicitarea de asistenţă internaţională pentru Tocilizumabum şi pentru concentratoare de oxigen pentru spitale. Solicitarea se referă la achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum şi concentratoare de oxigen. Șeful DSU Raed Arafat nu se grăbește cu carantinarea orașelor. Deși în marile aglomerări urbane ratele de infectare sar de 12 la mie, Arafat spune că închiderea orașelor duce la blocarea economiei. Anul trecut, Arafat a prelungit ilegal carantina din Timișoara.

Se fac punctajele, se fac analizele, se ia decizia. Noi am mers pe măsuri de carantinare înainte, în valul 2, 3. Lucrurile un pic s-au schimbat, avem 30% de  vaccinați. Există posibiluitatea să lăsăm deschis, de asta trebuie să analizezi foarte clar când iei o decizie de carantinare, pentru că în anumite localități dacă închizi, riști pe plan economic. Dacă se respectă deciziile, se poartă mască, cine intră în restaurante, astea pot fi controlate„, a declarat Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *