Arafat a anunţat noile RESTRICŢII anti-COVID: Magazinele, deschise până la 18.00! Șeful DSU a stabilit regulile pentru ELEVI și CREDINCIOȘI. Mesaj pentru Teodosie: „Țara are LEGI!”

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat joi seară principalele două scenarii pe care România le are în vedere în perioada următoare:

În cursul săptămânii care a trecut am avut o ședință unde a fost discutată situația actuală. A rezultat hotărârea pe care o avem în față.În cursul săptămânii care a trecut am avut o ședință unde a fost discutată situația actuală. A rezultat hotărârea pe care o avem în față. Măsurile sunt următoarele:

– intervalul orar: acolo unde incidența o să fie peste 4 la mie în ultimele 14 zile urmează ca în weekend circulația să fie permisă până la 20, iar la firme/operatori economici până la 18:00. Revenirea o să fie când incidența scade sub 3,5 la mie.

– la 6,5 la mie: circulație o să fie permisă până la ora 20 pe toată durata săptămânii iar la operatorii economici activitatea până la orele 18.00. Revenirea asupra acestei măsuri o să fie dacă scade sub 7 la mie/

– Sunt abilitați prin această măsură să fie abilitate autoritățile astfel încât cum o să fie controlată măsura când intră la magazine”, a spus Raed Arafat.

Şeful DSU a mai spus că, acolo unde incidența/rata de infectare este peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația e permisă doar până la 20.00.

Referitor la intervalul orar în care este permisă circulaţia: unde incidenţa e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică circulaţia să fie permisă până la orele 20,00, iar la operatorii economici, activitatea să fie permisă până la ora 18,00. Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekend-ului se face când incidenţa scade sub 3,5 la mie”, a declarat Raed Arafat, la sediul Guvernului.

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că noile măsuri se vor aplica indiferent dacă există într-o localitate carantină sau nu. El spune că noile măsuri luate se impun de la sine:

„Nu o să mai fie discuții, ci doar discuții de constatare. Ce facem noi acum e să stabulim reguli unitare, care nu au loc discuții asupra lor. Că este impusă carantina sau nu aceste măsuri se aplică. Declarația este numai după ora 20.00. Între 18.00 și 20.00 se circulă. Dacă este după ora 20:oo și vrei să te deplasezi undeva trebuie să ai declarația. Să nu se înțelegă ceva că livrarea la domiciliu nu continuă”, a spus Raed Arafat, șeful DSU.

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că magazinele nu o să dispună fiecare în parte de un polițist pentru verificare. De asemenea, șeful DSU a făcut precizări asupra definiției de „spațiu închis”:

„Să nu vă așteptați că o să avem în fiecare magazin un polițist. Dar asta nu înseamnă că nu avem angajați care să verifice. Cred că domnul ministru a explicat bine: revin la amenzi. Să nu intrăm undeva unde știm că nu e voie să intrăm. Din momentul în care un restaurant e deschis într-o localitate în care se știe că este închis restaurantul nu mergi. La terase a fost o discuție lungă. A fost stabilită clar modalitatea în care definim terasa în comparație cu un spațiu închis: clar în legislație se spune că se aplică legea care este legea fumatului. Adică prevederile care sunt în legea fumatului: spațiul închis este spațiul în care are mai mult decât un acoperiș și un perete. Această definiție se respectă. Peretele că este din plexiglas, că este din beton sau orice… Din moment ce este perete și conține aerul înăuntru  și nu ciruclă aerul e spațiu închis. Orice fel de perete e perete”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a explicat, joi seară, după ședința de Guvern, că măsurile ce se iau, respectiv orele de la care oamenii nu pot ieși din case decât cu un motiv bine întemeiat, vor duce la reducerea cazurilor de COVID:

Este o procedură a INSP-ul, care a fost recent adoptată. Criteriile includ incidența, capacitatea sistemului sanitar. numărul de teste. Vă dau exemplu apartamentul în care au fost găsiți 100 de petrecăreți. Faptul că se limitează deplasarea, clar va scădea acest aspect care a fost descoperit în aceste zone. Nefiind posibilă circulația, agenții economici nu vor putea încălca pentru că lumea nu va mai putea veni la ei”, a mai spus Raed Arafat.

Arafat: NU s-au decis restricțiile pentru Paștele ortodocșilor. Vor fi trecute pe 14 aprilie

Raed Arafat a declarat, joi seara, că Guvernul nu a stabilit restricțiile pentru Paștele ortodocșilor. Patriarhia Română a făcut o precizare extrem de clară că slujba se derulează în intervalul orar 00:00 – 04:00.

Pentru Paștele Ortodox, care se sărbătorește anul acesta pe 1-2 mai, orele de permisiune la slujba de Înviere vor fi trecute în următoarea Hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă, HG care va apărea pe 14 aprilie.”, a spus Raed Arafat.

Situația epidemiologică se poate schimba până pe 14 martie, astfel încât ortodocșii să poată participa fără restricții în noaptea de Înviere. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat joi, la Guvern, că deși nu s-au decis restricțiile pentru Paștele Ortodox, totuși nu se pune problema ca ortodocșilor să le fie restricționat accesul la Biserică în noaptea de Înviere.

Nu se pune nici o discuție de a limita. Că o să fie ora 01, ora 03, ora 01 jumate, se va mai discuta… Dar nu se discută ca lumea nu va putea să meargă în noaptea de Paște la slujbă și la Biserică, asta nu se pune problema”, a spus Raed Arafat.

Potrivit șefului DSU:

  • În datele de 27.03.2021 şi 28.03.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 18.00 – 22.00 pentru deplasarea şi participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah (ieșirea evreilor din robie).
  • În perioadele 03.04 – 04.04.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-02.00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase prilejuite de Paștele Catolic
  • Pentru Paștele Ortodox care se sărbătorește anul acesta pe 1-2 mai, orele de permisiunea la slujba de Înviere vor fi trecute în următoarea Hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă, HG care va apărea pe 14 martie

Arafat îl avertizează pe ÎPS Teodosie: Țara are legi, legea va fi aplicată

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat joi, întrebat cum comentează afirmația lui ÎPS Teodosie că va oficia slujba de Înviere indiferent de restricții, că legea va fi aplicată:

Nu comentez declaratiile altora, nu e ok”, a spus Arafat inițial. La remarca ziariștilor că ÎPS Teodosie s-a întrebat cine o să-l oprească, Arafat a răspuns: „Țara are legi, există oameni care aplica legile și sunt convins că legile vor fi respectate. Dacă se încalcă legea, există oameni care veghează și ei vor aplica legea”.

ÎPS Teodosie a criticat dur decizia de ridicare a restricțiilor de circulație până la ora 02.00 în noaptea de Înviere:

  • „Ora 02.00 mi se pare o restrictie nejustificata, nelogica. Este o ranire a sufletului credinciosilor la cea mai mare sarbatoare. Cum sa fie pana la ora 02.00? Nu se poate. Nici Liturghia nu o putem face in doua ore. Acest atac la adresa sufletului nostru crestin nu trebuie sa se intample, e nefiresc.
  • Nadajduiesc ca (se va permite) pana la 05.00 dimineata. Cum sa restrictionam cea mai mare sarbatare, sa ii punem ore? Nu putem sa taiem slujba, canoanele sunt de la Dumnezeu. Dumnezeu nu poate fi restrictionat. Orice, pana la Dumnezeu.
  • Imposibil (sa termin slujba până la ora 02.00). Si cine o sa ne alunge? Nu cred asa ceva. Suntem sub ocupatie? Nu e nicio logica. Respectam regulile sanitare dar nu exista o actiune a virusilor de la ora 02.00 mai accentuata. Trebuie sa fim logici in ceea ce facem. De ce sa ni se puna sabia? De ce sa fim restrictionati? Va rugam sa ne lasati Pastele liber si sufletele libere sa-si manifeste religiozitatea”, a declarat ÎPS Teodosie.

Arafat: Elevii ar putea reveni la școală, dacă vaccinarea va decurge într-un ritm susținut

Raed Arafat a declarat, joi seara, după ședința de Guvern, că elevii ar putea reveni la școală, dacă vaccinarea va decurge într-un ritm susținut:

„Ne dorim ca după această vacanță (n.r. vacanța începe pe 2 aprilie), copiii să revină la școală. Cu cât vaccinăm mai mult, cu atât impactul virusului va scădea. Să ne vaccinăm și într-o lună, două, vom vedea un impact mai serios.”, a declarat Raed Arafat. Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat principalele două scenarii pe care România le are în vedere în perioada următoare:

În cursul săptămânii care a trecut am avut o ședință unde a fost discutată situația actuală. A rezultat hotărârea pe care o avem în față”.

Măsurile sunt următoarele:

– intervalul orar: acolo unde incidența o să fie peste 4 la mie în ultimele 14 zile urmează  ca în weekend circulația să fie permisă până la 20, iar la firme/operatori economici până la 18:00. Revenirea o să fie când incidența scade sub 3,5 la mie.

– la 6,5 la mie: circulație o să fie permisă până la ora 20 pe toată durata  săptămânii iar la operatorii economici activitatea până la orele 18.00. Revenirea asupra acestei măsuri o să fie dacă scade sub 7 la mie/

– Sunt abilitați prin această măsură să fie abilitate autoritățile astfel încât cum o să fie controlată măsura când intră la magazine”, a spus Raed Arafat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *