Aproape UN MILION de pensionari din România, la limita supraviețuirii: Pensie de câteva sute de lei. Există și un pensionar care primește…78.634 de lei!

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că există în România un fost angajat din sistemul juridic care primeşte o pensie lunară de 78.634 de lei, în condiţiile în care, dacă respectivul pensionar ar fi primit o pensie pe baza contributivităţii, ar fi trebuit să încaseze o pensie de 5.205 lei. Turcan spune că diferenţa dintre cuantumul care ar fi trebuit calculat pe baza contributivităţii şi pensia pe care o primeşte această persoană o reprezintă beneficii pe legi speciale, despre care susţine că sunt făcute în Parlament de către PSD. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că îşi propune să modifice sistemul care permite unui număr de 9.600 de persoane, beneficiari ai unor pensii de serviciu, să primească pensii care sunt de zeci sau chiar de sute ori mai mari decât pensia minimă sau decât cea medie:

„Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echităţii în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că beneficiarul acestei pensii este o persoană care lucrat în domeniul juridic. Ea a spus că încercările autorităţilor de a reduce aceste pensii se vor lovi, ca şi până acum, de CCR:

Din nefericire, aceasta va fi o problemă a oricărei iniţiative pe care noi o vom face în domeniul pensiilor pentru a aduce echitate în acest sistem, pentru că ajunge la Curtea Constituţională, mai devreme sau mai târziu, şi acolo am văzut, de fiecare dată, apărarea propriilor beneficii în detrimentul interesului public”, a susţjnut Turcan, care a menţionat că există pensii de 41.000 de lei, de 50.00 de lei, de 18.000 de lei lunar, în timp ce 900.000 de români trăiesc cu venituri de 800 de lei.

Este o realitate a României şi această realitate nu mai poate să continue la nesfârşit. Ne arată lumea cu degetul şi sunt oameni care mor şi speră totuşi să fi ajuns la o pensie care să reflecte şi contributivitatea şi echitatea în societatea românească. Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment. (…) Intangibil nu este nimeni pe lumea asta. Am identificat o soluţie, dar e un angajament pe care îl fac că nu voi vorbi despre acest lucru decât în momentul în care vom avea noi credinţa că este varianta constituţională”, a adăugat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a declarat miercuri că 900.000 de pensionari din România primesc lunar o pensie de 800 de lei, iar Guvernul are obligația morală și profesională să găsească răspunsuri la aceste anomalii existente.

În momentul de față avem buget alocat pentru pensii și anul acesta în bugetul pe care l-am trimis Ministerului de Finanțe urmărim că cel puțin indexarea cu rata inflației să se realizeze la nivelul pensiilor din sistemul public de pensii. Cifrele pe care le avem arată următorul lucru: pe legea 263 impactul e de 90 de miliarde de lei, dacă nu se întâmplă nimic în sistemul de pensii și rămânem pe actuală valoare a punctului de pensii, iar dacă ar fi să aplicăm  legea 127 creată artificial din pix cu valoare punctului de referință de către PSD, efortul bugetar e de 138 miliarde de lei. Este o anomalie greu de îndurat, mai ales că avem 900.000 de pensionari care sunt plătiți cu 800 de lei pe lună. Suntem obligați moral și profesional să găsim răspunsuri și la aceste anomalii create prin legi speciale în parlament, sunt anomalii validate de către CCR, așadar, preocuparea mea e să găsesc acele răspunsuri legale astfel încât de la noi proiectul și răspunsul să plece de la premisa de a fi constituțional. Sunt aproximativ 9000 de beneficiari, nu am acum cifra exactă a acestor pensii disproporționate, v-am spus care e efortul bugetar pe toate pensiile din România, nu sunt foarte mulți beneficiari de pensii. Aici nu intră pensiile militare, acelea sunt pe regim separat, aici vorbim de o serie de acte normative care au legiferat niște facilități în momentul pensionarii și implicit pensionari la valori mult mai mari”, a precizat Raluca Turcan după decizia CCR privind majorarea cu 40% a pensiilor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *