Aproape toată România e în scenariul roșu! Doar 3 județe mai au incidență sub 3 la mie. În spitale, pacienții stau pe scaun la Urgențe, cu masca de oxigen. UN SINGUR pat la ATI
Doar trei județe din România mai au rată de infectare sub 3 la mia de locuitori. Toate celelalte județe și Capitala sunt în scenariul roșu. Cea mai mică rată de infectare este în Covasna, 1,95 la mie. Este, de altfel, singurul județ rămas în scenariul verde. Harghita, cu 2,07 și Gorj, cu 2,93 sunt cele două județe aflate în scenariul galben.

La polul opus, cea mai mare rată de infectare este în Ilfov – 12,62 la mie. Pe locul al doilea este Bucureștiul, cu 12,24 la mie. La nivel național, rata de infectare este 6,59 la mie.
Curtea Spitalului Universitar din București este plină de ambulanțe care aduc tot mai mulți pacienți infectați cu COVID. Situația este critică, deoarece unitatea sanitară nu mai are niciun loc liber în secții, nici în cele normale, nici în cele de terapie intensivă. Bolnavii ajung în unitățile de primiri urgențe, unde stau pe scaun, cu mască de oxigen, în așteptarea eliberării unui loc. Spitalul Universitar din București este arhiplin. De câteva zile, în curte se formează cozi uriașe de ambulanțe care aduc bolnavi. În prezent, în spital sunt 339 de pacienți confirmați cu coronavirus. Dintre aceștia, 80 sunt la secția ATI. 40 de pacienți au fost preluați vineri.

Bolnavii aduși cu ambulanțele sunt preluați de medici de la urgențe. Ajung să stea pe scaun, unde sunt puși la oxigen, și așteaptă eliberarea unui loc liber în spital. Medicii au căutat soluții pentru a face față numărului de pacienți, așa că au improvizat o secție COVID în UPU, secție care a ajuns astfel o extensie a ATI. Medicii din ATI vin regulat să verifice starea în care sunt pacienții nou veniți. Potrivit datelor oficiale, sunt peste 1000 de pacienți în întreaga țară care așteaptă eliberarea unui pat în spital. 95% din pacienții care ajung în spital sunt nevaccinați. Autoritățile caută soluții pentru sporirea capacității destinate bolnavilor COVID. Spitalele Witing și Sf. Ștefan vor deveni în curând spitale cu paturi pentru acești pacienți, a anunțat la Digi24 ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila.
„În fiecare zi lucrăm la aceste chestiuni. Eu sper să nu ajungem la situația în care nu mai avem soluții. Astăzi avem soluții. Cred că și mâine și poimâine avem soluții, dar soluția trebuie să fie complementară cu soluția individului. Soluția fiecărui individ este aceea de vaccinare, de responsabilitate față de tine însuți și față de ceilalți”, a spus Cseke Attila.
București, zona de vest Timișoara-Arad, Iași sunt zonele „fierbinți” ale actualei crize sanitare din România, potrivit ministrului. Autoritățile române se pregătesc, pe de altă parte, să transfere bolnavi de COVID în Ungaria, țară care și-a oferit ajutorul. Se duc tratative pentru 10 paturi de terapie intensivă și 20-30 de locuri în saloane obișnuite. Cseke Attila a evitat să confirme aceste informații, subliniind că încă se poartă discuții. România a cerut ajutor, pe de altă parte, și prin mecanismul european de protecție civilă, pentru procurarea unui medicament necesar în tratarea COVID și pentru compresoare de oxigen, iar ministrul Cseke spune că sunt deja promisiuni de sprijin pentru România.
„România e acum în scenariul Italiei”, a spus joi Valeriu Gheorghiţă.
La nivel national există în acest moment 1 pat ATI destinat COVID-19, în județul Timiș, a anunțat vineri Grupul de Comunicare Strategică. În Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19. În tortal 1.561 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. În data de 8 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.502 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 320 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19, transmite GCS. De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 131 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.
La nivel national există în acest moment 1 pat ATI destinat COVID-19, în județul Timiș. În Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2. Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.
Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare, transmite GCS.
CITEȘTE ȘI: