Spread the love

Poveștile multora sunt triste, dar faptul că sunt insistenți și, uneori, agasanți, ne face să-i privim cu reticență. Ba, în majoritatea situațiilor, suntem sceptici atunci când întind o mână de ajutor, gândindu-ne la faptul că, poate, povestea lor de viață s-ar putea să nu fie adevărată și nu fac altceva decât să profite de mila oamenilor. Este vorba despre acei cerșetori pe care îi vezi lipiți de geamurile mașinilor la intersecții ori în spațiile publice intens circulate și care cer bani. Culmea este că, profitând de naivitatea multora dintre cetățeni, mulți cerșetori ajung să câștige, potrivit Poliției Locale Constanța, chiar și 400 de lei pe zi. Oare câți dintre românii care muncesc și își câștigă pâinea cinstit reușesc să câștige 400 de lei pe zi?

CITEȘTE ȘI:

Sute de amenzi, aplicate în numai o zi de polițiștii locali. Șoferii indisciplinați, din nou fruntași la încasat sancțiuni!

Pentru a pune capăt acestui fenomen, Poliția Locală Constanța a demarat o amplă campanie intitulată: „SPUNE STOP CERȘETORIEI!“. De aceea, polițiștii locali din Constanța acționează zilnic atât din oficiu, cât și la solicitarea cetățenilor pentru depistarea persoanelor fără adăpost și a celor care apelează la mila publică în municipiul Constanța. Astfel, în perioada 01.01.2018 – 20.06.2018, polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice și în domeniul menținerii ordinii și liniștii publice au depistat mai multe persoane care apelau la mila publică în intersecțiile Constanței ( B.dul Mamaia /Str.Mihai Viteazul, B.dul 1 Mai /B.dul Theodor Burada, Str. Cumpenei / B.dul Aurel Vlaicu, B.dul A.L Lăpușneanu/ Str.Soveja, B.dul Ferdinand /B.dul Tomis, B.dul I.C Brătianu/B.dul 1 Decembrie), lăcașelor de cult, zona centrală a municipiului, piața Ovidiu, Faleza Cazinoului, dar și în zonele marilor centre comerciale din oraș. Echipajele poliției locale au aplicat 146 amenzi contravenționale în valoare totală de 12750 lei, dispunându-se și măsura complementară de confiscare a banilor proveniți din cerșetorie, unde a fost cazul. Sumele obținute din exercitarea faptelor antisociale au fost cuprinse  între 1,5 lei și 156 lei. O parte din persoanele depistate de către lucrătorii Direcției Generale a Poliției Locale Constanța erau din alte județe Ialomița, Dolj, Brăila, Galați, Mehedinți, Prahova, Olt ori din localități/orașe ale județului Constanța precum Medgidia, Adamclisi, Castelu, Pantelimon, Cumpăna, Agigea, Dobromir, Ion Corvin, Techirghiol și Negru Vodă.

„Persoanelor în cauză li s-a recomandat să se deplaseze către localitatea de domiciliu. De asemenea, din evidențele Direcției Generale Poliția Locală Constanța a reieșit faptul că, unele persoane au fost surprinse și sancționate contravențional de mai multe ori: 5 persoane au fost amendate contravențional de câte două ori, 3 persoane au fost amendate contravențional de câte trei ori, 1 persoană din municipiul Constanța a fost sancționată de 12 ori, 1 persoană din  județul Brăila a fost amendată de 10 ori, iar  o persoană din Fetești -Județul Ialomița a fost sancționată contravențional de cinci ori. O atenție deosebită se acordă minorilor, care de foarte multe ori sunt depistați fără supraveghere, cerșind pe străzile orașului. Spre exemplu, în luna martie 2018, polițiștii locali au depistat 3 minori care apelau la mila publică, iar părinții acestora au fost sancționați conform Legii 61/1991 republicată pentru  ne luarea măsurilor necesare pentru a împiedica minorii până la 16 ani să exercite fapte de cerșetorie ori vagabondaj. Lucrătorii poliției locale din Constanța iau de fiecare dată măsurile legale de sesizare a serviciilor sociale pentru reglementarea situației juridice a minorilor surprinși în exercitarea săvârșirii faptelor antisociale, menționate mai sus. ori întocmirea actelor procedurale în vederea sesizării secției de poliție competente teritorial în demararea cercetărilor pentru infracțiunea de ” Folosirea unui minor în scop de cerșetorie, unde a fost cazul” (în luna iunie au fost depistate 4  astfel de situații care întruneau elementele constitutive ale infracțiunii prevazute în dispozițiile articolului 215 din Noul Cod Penal). Pe această cale, rugăm cetățenii să se alăture campaniei „SPUNE STOP CERȘETORIEI!“ și să nu mai dea curs cererilor/solicitărilor unor astfel de persoane, și astfel, împreună să asigurăm un climat public civilizat“, precizează reprezentanții Poliției Locale Constanța.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *