APOCALIPSA după Gheorghiță (CNCAV): „Vaccinații NU trebuie să renunțe la măști! Trecerea prin covid NU protejează de infectarea cu delta. Tulpină nouă: epsilon”

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat marți de ce persoanele vaccinate este bine să poarte masca de protecție în continuare. Întrebat despre purtarea în continuare a măștilor, chiar dacă suntem vaccinați cu ambele doze, Gheorghiță a răspuns că masca de protecție rămâne o barieră fizică foarte importantă în limitarea răspândirii infecției, indiferent de varianta virală. Datele de eficiență din Marea Britanie arată că după schema de vaccinare completă cu vaccinul Pfizer eficiența în prevenția COVID simptomatic este de 88%, iar în riscul de spitalizare este de 96%. În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, eficiența față de boala simptomatică este de circa 60%, iar pentru prevenirea spitalizării de circa 92%. Medicul afirmă că o singură doză de vaccin nu ne protejează și este nevoie să respectăm schema de vaccinare tocmai pentru a avea beneficii, pentru că infecția cu varianta Delta crește gradul de spitalizare de 2 – 3 ori.

Există un procent de cazuri insuficient de bine acoperite și atunci evident că nu avem de unde să știm cine este protejat și cine nu este protejat suficient de bine. Tocmai pentru a preveni o creștere a numărului de cazuri recomandarea este să purtăm masca de protecție, mai ales atunci când participăm la diferite evenimente unde este un număr mare de persoane și în spații închise. Mesajul este de a continua vaccinarea pentru că ne protejăm de forme severe indiferent de varianta virală de care vorbim”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

De asemenea, tulpina Delta poate să producă reinfecții: „practic, avem un risc de 20 – 50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă am trecut prin boală”. Medicul recomandă grijă la respectarea măsurilor, purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor când dăm jos masca, respectarea distanțării, aerisirea încăperilor și evitarea zonelor supraaglomerate.

Varianta Epsilon, după cum știm, este încadrată ca o variantă de interes și nu este o varinată de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această variantă de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obșinuți prin vaccinare , este o reducere a anticorpilor a activității neutralizante modestă. Atâta vreme cât avem circulație intensă a viruslului în rândul populației există această probabilitate de adaptare a virusului și de a acumula noi mutații, care pot sa-l facă mai transmisibil, mai contagios, mai agresiv și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficienet de bine acoperit de protecția vaccinurilor”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Există un procent de scăpare de sub protecția anticorpilor care apar după boala naturală între 20 și 50 la sută. Practic avem un risc de 20-50 la sută să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă avem istoric de trecere prin boală”, a mai adăugat Gheorghiță.

Acesta subliniază că trecerea prin boală nu ne protejează de infecția cu tulpina Delta:

„În perioada următoare este cât se poate de clar faptul că trebuie să avem grijă la respectarea măsurilor pe care deja le știm de prevenție: mască de protecție, igiena mâinilor, respectarea distanțării fizice, aerisirea încăperilor și evitarea acelor zone aglomerate”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.