Spread the love

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (APMC) a organizat, vineri, împreună cu Clubul Nautic Român o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat dorința de a realiza o competiție internațională pe Marea Neagră, cu scopul de a „afirma atât identitatea națională și vocația maritime a României, cât și solidaritatea, forța și competența navigatorilor români, proprietari de veliere”. Practic, vorbim de un apel al APMC și al Clubului Nautic la mai multe instituții sau organizații private pentru „Raliul Mării Negre”, care ar trebui să se desfășoare între Constanța și Batumi (Georgia).

La evenimentul de vineri a participat și yachtmanul Dorel Nacou, cel care a stabilit o performanță de palmares pentru sportul cu vele românesc, la 1 decembrie 2017, când a traversat în solitar Oceanul Atlantic pe durata a 41 de zile, opt ore, 28 de minute și 50 de secunde, din care aproape 40 de zile pe mare.

„Există niște apropieri și niște idei de promovare și suntem bucuroși că îl avem pe dumnealui astăzi alături de noi”, a spus directorul general al APMC, Nicolae Dan Tivilichi.

Dorel Nacou s-a născut în 1972 în România, dar s-a stabilit la Marsilia, în Franța, în 1992. Este angajat la șantierul naval iXblue din La Ciotat, în apropie de Marsilia, unde lucrează ca marangoz (dulgher specializat în prelucrarea lemnăriei navelor sau a unor ambarcațiuni – n.a.). Palmaresul său sportiv cuprinde participarea în mai multe regate de yachting, încă din 2007.

„Este foarte bine de a inițializa tinerii români în acest eveniment, pentru a-și face o experiență de curse off-shore și să fie organizate astfel de evenimente în fiecare an. Ar trebui să facem un program de construcție navală cu tehnologie modernă pentru asemenea ambarcațiuni transoceanice. Clubul Nautic din Constanța investește mult în acest domeniu și cu sprijinul Portului Constanța, ar trebui să se alăture alte instituții și persoane din România pentru a ajuta Clubul Nautic să ducă la bun sfârșit acest proiect, cum ar fi ministerul de resort, Federația Română de Yachting și alți parteneri pe care eu îi invit să se alăture, ca să reușim să facem acest proiect pentru România”, a spus Dorel Nacou.

Proiectul mai propune construirea unei bărci de 40 de picioare ideală pentru cursele transoceanice și pentru promovarea industriei constructoare de ambarcațiuni sportive și de agreement în România, dar și pentru dezvoltarea circulației turistice în zonă cu ocazia competițiilor nautice.

Dorel Nacou speră că acest proiect trebuie depus pentru finanare la Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *