APMC, la Belgrad: „S-a dublat traficul de mărfuri dintre Portul Constanța și Serbia”

Joi, 26 septembrie s-a desfășurat la Belgrad cea de-a treisprezecea ediție a Zilei Portului Constanța, eveniment organizat de Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța” (CN APMC), prin reprezentanța sa în Serbia, și devenit în ultimii ani punctul de întâlnire al celor mai importanți actori din domeniul transporturilor, logisticii și agrobusiness.

„Evenimentul Portului Constanța suscită un mare interes în mediul de afaceri sârb, de la an la an crescând prezența, la această ediție participând 240 de delegați”, au precizat reprezentanții APMC.

Au venit la întâlnirea cu Portul Constanța și reprezentanții porturilor dunărene din Serbia – Pancevo, Novi Sad, Belgrad, Batka Palanka, Tomi Trade (Smederevo), Prahovo, Bogojevo și din Croația – Vukovar, dar și diplomați și oameni de afaceri. Au însoțit delegația CN APM SA Constanța reprezentanți ai operatorilor portuari Chimpex, Comvex, TTS, Socep, Sea Container Services, interesați de întâlnirile de afaceri stabilite cu partenerii din această zonă.

„Au fost numeroase companii sârbe care ne-au vizitat, care au vrut să cunoască, la sursă, potențialul portului. Acum, așa cum v-am obișnuit, venim la Belgrad să consolidăm legăturile dintre reprezentanții Portului Constanța și mediul de afaceri sârb și să ne facem noi parteneri!“, a declarat Daniela Șerban, directorul general al CN APMC.

La eveniment a fost subliniată importanța Dunării pentru cele două țări, comerțul exterior al Serbiei prin intermediul transportului fluvial înregistrând o creștere de 30%, iar comparând cu cifrele de acum 5 ani, se observă dublarea acestuia.

Potritiv APMC, potențialul traficului de mărfuri dintre Portul Constanța și Serbia este demonstrat și de datele înregistrate în primul semestru al acestui an, când totalul mărfurilor tranzitate între cele două regiuni s-a dublat. Dacă anul trecut, în primul semestru, traficul total dintre Portul Constanța și Serbia a fost de aproape 2 milioane tone, la sfârșitul primului  semestru din 2019, depășea 4,6 milioane tone.Mărfurile din Serbia care au tranzitat Portul Constanța au avut ca destinații Italia, Spania, Rusia, Olanda, Tunisia, Liban, Egipt, Coreea de Sud, Iordania, Georgia, Turcia. Au predominat cerealele, dar au o cotă importantă în trafic și combustibilii minerali solizi, îngrășămintele sau echipamentele.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.