Spread the love

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (APMC) a semnat, marți, Memorandumul de Înțelegere cu PT Pelabuhan Indonezia II (Persero), cel mai mare operator portuar de stat din Indonezia. Evenimentul a avut loc la sediul APMC și în cadrul ceremoniei de semnare au mai participat directorul general al Companiei, Costel Stanca; Ambasadorul Republicii Indonezia în România și Moldova, Excelența Sa M. Amhar Azeth și prefectul județului Constanța, George Niculescu.

„Credem că este un început bun pentru relațiile noastre comerciale. Discutăm în continuare posibilitățile de a vedea nave care pleacă din Indonezia și vin către România. S-au identificat și potențiale schimburi de mărfuri. Acest eveniment are loc în contextul în care anul acesta sărbătorim 70 de ani de diplomație româno-indoneziană”, a spus Costel Stanca.

Concret, aceste relații comerciale ar putea să presupună importul uleiului de palmier sau de cărbune cu nivel scăzut de sulf. De asemenea, Memorandumul de Înțelegere prevede principalele linii de cooperare între cele două părți, axate în special pe schimb de informații, tehnologie, IT, securitate cibernetică și schimb de experiență, precum și identificarea de oportunități de afaceri. Cooperarea va include autoritățile portuare, operatorii portuari, linii de transport maritim, furnizorii de servicii de transport intern și / sau organizațiile conexe. Aceasta este prima cooperare a Indoneziei în Marea Neagră, Constanța fiind considerată un hub pentru piața Europei de Est și a Asiei Centrale.

Prefectul Niculescu a punctat faptul că, de astăzi, se dezvoltă relațiile comerciale maritime dintre România și Indonezia.

„Evenimentul de astăzi marchează începutul unei colaborări cu beneficii pentru ambele părți. Indonezia este cea mai mare putere economică din Asia de sud-est și în top 20 la nivel mondial. Expertiza acestor oameni este foarte benefică pentru Portul Constanța. Parteneriatul care se semnează astăzi este primul pas pentru multe provocări, dar și multe satisfacții pentru ambele părți. Legătura dintre Marea Neagră și Asia de sud-est este una nu și-a atins maximum de potențial. Mulțumesc părții indoneziene pentru că are încredere în potențialul Portului Constanța”, a spus Niculescu.

Semnarea acestui document marchează 70 de ani de relații diplomatice între România și Indonezia.

PT Pelabuhan Indonezia II (Persero) este unul dintre cei mai mari operatori portuari de stat din Indonezia, care deține 12 porturi publice, 100% deținute de guvernul indonezian, situate în cele mai importante 10 provincii din punct de vedere al creșterii economice. Portul Tanjung Priok – una dintre filialele PT Pelabuhan Indonezia II, reprezintă cel mai mare port comercial din Indonezia, care a operat 7,6 mil. TEU în anul 2018, clasându-se pe locul 22 în topul mondial al porturilor.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *