APM Constanța, membru într-un consorțiu internațional care va primi o finanțare de 25 de milioane de euro

Un consorțiu internațional format din 46 de parteneri, din care face parte și CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, va primi o finanțare de 25 de milioane de euro în cadrul programului european Horizon 2020. Bugetul CN APM SA în cadrul proiectului PIONEERS este unul important, respectiv 851.093 euro, din care 595.765 euro finanțare europeană. Contractul de finanțare a fost semnat, pe 13 septembrie 2021, de  directorul general al CN APM SA Constanța, Florin Goidea.

Consorțiul PIONEERS este condus de Portul Antwerp și cuprinde porturi, operatori de terminale și transporturi, expeditori, institute de cercetare, dezvoltatori de tehnologii, inovatori și entități publice care vor prezenta soluții concrete care să contribuie la reducerea emisiilor de GES în porturi, păstrându-le în același timp competitivitatea. Proiectul se desfășoară pe un interval de timp de 5 ani. Portul Constanța, alături de Portul Barcelona (Spania) și Portul Venlo (Olanda), reprezintă cele 3 porturi partenere denumite „fellow ports” care vor învăța din experiența portului lider și vor dobândi cunoștințe în cele mai noi domenii aflate pe lista de priorități a Green Deal.

Potrivit APMC, PIONEERS este un proiect extrem de ambițios, care își propune sa regândească toate aspectele care privesc operațiunile portuare, de la operarea terminalelor, acorduri de concesiune, mobilitate, conectivitate, combustibili până la modele de cooperare și producție, stocare și utilizare a energiei, și care vizează atingerea dezideratului european zero emisii de gaze cu efect de seră până în anul 2050. Proiectul PIONEERS cuprinde 19 demonstrații în domeniul producției și aprovizionării cu energie curată, proiectarea durabilă a porturilor, intermodalism, optimizarea fluxurilor, precum și transformarea digitală.

Activitățile includ producerea de energie regenerabilă și utilizarea vehiculelor electrice, cu hidrogen și metanol; modernizarea rețelelor de construcții și încălzire prin creșterea eficienței energetice; implementarea elementelor de economie circulară în domeniul lucrărilor de infrastructură;, automatizării și dezvoltării platformelor digitale pentru a promova intermodalismul și pentru a asigura deplasarea optimizată a vehiculelor, navelor și containerelor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.