Apelul Sindicatului Navigatorilor pentru Iohannis: Corpul neînsuflețit al unui comandant de navă român decedat la bord NU poate fi repatriat!

Comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India. S-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au incercat fără succes sa trimită corpul neinsuflețit către țară dar fara succes deși a tranzitat pentru acest lucru Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație în China dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici pâna astăzi. 

Potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor, s-au făcut până acum toate demersurile posibile, Ambasada noastră la Beijing, ITF România, compania și agenții navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la București, avocați și consilieri ministeriali, politicieni.   Pana acum lucrurile nu au putut fi rezolvate și ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă. Trupul neînsufletit al comandantului Sandu Dan se afla in camera frigorifică a navei  din 19 aprilie în pofida faptului că toate autoritățile, organismele, organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment.  China se pare că este într-o frică pandemică pentru ca noua tulpină indiană Covid-19 să nu se răspândescă în această țară.

Sindicatul Liber al Navigatorilor face un apel la președintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate și a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit.

Navigatorii sunt lucrători esențiali în transportul internațional, prin activitatea lor economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar și merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămășitele pamântești ale celor care iată, sunt rapusi fiindcă își desfășoară activitatea prin țări și locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiții. Familia și noi nu vrem decât ca Dumnezeu să îi poată odihni și trupul în pace!”, a precizat președintele SLN, Adrian Mihălcioiu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.